Tributul greu plătit de soldaţii americani în război este evidenţiat într-o serie de portrete expuse la Washington şi realizate de însuşi cel care i-a trimis în luptă, fostul preşedinte George W. Bush, relatează AFP.
Rănile sunt puternic vizibile în unele picturi, prezentate la Kennedy Center până la mijlocul lunii noiembrie, arătând deseori proteze care înlocuiesc un braţ sau un picior pierdut. Alţi soldaţi nu par în schimb să fie răniţi, în ciuda confruntărilor îndurate. Subofiţerul Brian Flom a fost rănit la faţă şi la gât după un tir cu rachetă în Irak în 2007, însă asta 'a fost partea uşoară', a declarat el pentru AFP în faţa unui tablou în care este reprezentat alături de alţi membri ai armatei.
'Cele mai grele au fost traumatismul cranian şi stresul post-traumatic care însoţeşte o bună parte din timpul petrecut în zona de luptă', a explicat el. Mai spune că este în continuare în 'convalescenţă', pentru că e vorba 'de un proces prezent în toate zilele, iar unele zile sunt mai bune decât altele'.
El a făcut parte dintre persoanele selecţionate pentru o cursă cu bicicleta alături de George W. Bush în 2015, iar de atunci l-a întâlnit 'de mai multe ori', inclusiv în timpul unui dineu acasă la fostul preşedinte. Apoi acesta 'a decis într-o zi să picteze persoane cu care a stabilit o legătură, aşa că iată-mă', a mai povestit subofiţerul.
'Este o mare onoare', a adăugat el. George W. Bush, al 43-lea preşedinte al SUA, a trimis trupe americane în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar în 2003 a lansat invazia din Irak. Războiul din Irak a cauzat moartea a peste 3.500 de militari americani în acţiuni ostile, iar peste 32.000 au fost răniţi. În Afganistan, conflictul, care durează de 18 ani, a făcut aproape 2.000 de morţi şi peste 20.500 de răniţi în rândul armatei americane.
George W. Bush a început să picteze după ce şi-a părăsit funcţia la începutul lui 2009 şi a încercat să îi ajute pe foştii militari care au participat la războaiele ce au marcat mandatele sale la Casa Albă. 'I-am pictat pe aceşti bărbaţi şi pe aceste femei pentru a onora serviciul oferit ţării lor şi pentru a-mi arăta respectul pentru sacrificiul şi curajul lor', a declarat George W. Bush. 'Toţi cei care au fost pictaţi au participat la unul sau două evenimente organizate de preşedinte în fiecare an cu foşti combatanţi răniţi şi cu familia lor', o cursă cu bicicleta sau un turneu de golf, a explicat sergentul în rezervă Michael Rodriguez. El a fost trimis de nouă ori în misiune în cei 21 de ani petrecuţi în armată şi a fost rănit de mai multe ori, 'în special traumatisme craniene' cauzate de explozii. Fostul preşedinte i-a consacrat un portret, un tablou expus la Kennedy Center.
Michael Rodriguez a făcut cunoştinţă cu George W. Bush în timpul unei curse cu bicicleta pe munte, iar mai târziu a fost ales pentru a face parte dintr-un comitet consultativ de reflecţie asupra modului 'de a-i ajuta mai bine pe foştii combatanţi după 11 septembrie şi pe familia lor', ceea ce i-a permis să petreacă mai mult timp cu fostul preşedinte. Michael Rodriguez a spus că nu este supărat pe fostul lider de la Casa Albă, în ciuda sechelelor cauzate de lupte.
'În cei 21 de ani de armată, am lucrat pentru patru preşedinţi diferiţi. Ştiţi, nu aş pretinde niciodată că am aroganţa să consider că am avut toate informaţiile pentru a lua deciziile pe care ei le-au luat', a explicat el. DeWitt Osborne, un alt fost sergent pictat de George W. Bush, a fost rănit la umăr şi la piciorul drept într-o explozie în apropiere de Bagdad în 2006, care i-a fracturat de asemenea vertebre, a cauzat un traumatism cranian şi un stres post-traumatic. El a suferit 21 de operaţii şi a trebuit să petreacă patru ani în convalescenţă la spitalul militar Walter Reed.
Osborne afirmă că urmăreşte în continuare evenimentele din Irak, unde retragerea americană a fost urmată de reizbucnirea violenţelor, de ocuparea unor teritorii de către jihadişti şi de ani de luptă pentru a-i îndepărta pe aceştia. De săptămâna trecută, Irakul, unde sunt prezenţi în continuare soldaţi americani, se confruntă cu o mişcare de contestare împotriva corupţiei, a cărei reprimare a făcut peste 100 de morţi. 'Este păcat', spune DeWitt Osborne în legătură cu Irak. 'Noi, ca ţară, am vărsat mult sânge şi lacrimi şi am depus multă muncă acolo. Mi-ar fi plăcut ca situaţia să fie diferită', a adăugat el, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News