SUA promite că va trimite mai mult sprijin militar Ucrainei. Preşedintele Volodimir Zelenski apreciază că astfel victoria Ucrainei va fi accelerată.
Statele Unite au promis mai mult sprijin militar Ucrainei, inclusiv drone, şi urmează să decidă dacă trimit ţării avioane de luptă. Luptele continuă în est, iar războiul este pe cale să intre în a şasea lună. Moscova şi Kievul au semnat vineri un acord de referinţă pentru a debloca exporturile de cereale din porturile Mării Negre. Cu toate acestea, reprezentanţii au refuzat să stea la aceeaşi masă şi au evitat să dea mâna la ceremonia de la Istanbul.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit omologului său american, Joe Biden, pentru noul pachet de asistenţă militară şi a asigurat că armele puternice vor salva vieţile soldaţilor Ucrainei şi vor accelera eliberarea teritoriului ucrainean de sub ocupaţia invadatorilor ruşi.
"Mulţumesc preşedintelui american, Joe Biden, pentru un nou pachet de asistenţă în domeniul apărării, alocat Ucrainei. Armele puternice, de o importanţă crucială, vor salva vieţile soldaţilor noştri şi vor grăbi eliberarea pământului nostru de sub ocupaţia agresorului rus. Apreciez prietenia strategică dintre popoarele noastre. Împreună, spre victorie!" - a scris Zelenski pe Twitter.
Ukrinform aminteşte că Administraţia Prezidenţială de la Washington a anunţat alocarea unui nou pachet de asistenţă pentru apărare Ucrainei, în valoare de până la 175 de milioane de dolari, care va include furnizarea de arme forţelor armate şi instruirea militarilor ucraineni, scrie Rador.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a admis că aşa-numitul plan de schimb circular pentru livrarea indirectă de arme Ucrainei nu funcţionează aşa cum se intenţiona, transmite Agerpres, citând dpa. Aceasta a respins totuşi criticile dure ale guvernului polonez, care a acuzat recent Germania de încălcarea cuvântului şi înşelarea aşteptărilor în ce priveşte planurile referitoare la tancuri.
"Într-o situaţie ca aceasta, nimeni nu îşi înşeală vecinul european", a spus politiciana ecologistă vineri seara, în cadrul unui eveniment de întrebări şi răspunsuri organizat de cotidianul de mare tiraj Bild.
"Situaţia este nesatisfăcătoare pentru ambele părţi, dar, în război, nu ştii întotdeauna imediat care este calea perfectă", a comentat ea.
Schimbul circular - prin care Polonia trimite tancuri din epoca sovietică Ucrainei, iar Germania sau alţi aliaţi furnizează echipamente mai noi - a fost iniţiat pentru că părea să fie "cea mai bună şi mai rapidă cale la acel moment", a adăugat Annalena Baerbock.G
Varşovia este însă nemulţumită de rezultat. "Promisiunile germane despre un schimb circular de tancuri s-au dovedit a fi o manevră înşelătoare", a declarat ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru publicaţia germană Der Spiegel.
În primul rând, germanii le-au oferit polonezilor tancuri "care erau mai vechi decât cele pe care (Polonia) le-a dat Ucrainei", a spus el.
Această ofertă a fost 'incceptabilă, pentru că nu avem interes să ne deteriorăm starea armamentului nostru şi antrenamentul soldaţilor noştri cu echipamente din anii 1960', a afirmat el, precizând că, din acest motiv, Polonia se bazează acum pe ajutorul altor parteneri din NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu