SUA returnează Nigeriei ”Bronzurile din Benin” furate de forțele coloniale britanice

Sursa Foto YouTube Channel 4 News
Sursa Foto YouTube Channel 4 News

Mii de artefacte denumite ”Bronzuri din Benin” sunt împrăștiate în muzeele din întreaga lume după ce au fost jefuite de Marea Britanie la sfârșitul secolului al XIX-lea.

O sculptură în bronz a unui rege din Africa de Vest care a fost în colecția unui muzeu din Rhode Island de mai bine de 70 de ani se numără printre cele 31 de obiecte prețioase din punct de vedere cultural care au fost returnate Guvernului nigerian.

Sculptura, numită Capul unui Rege sau Oba, a fost printre obiectele transferate colecțiilor naționale nigeriene în timpul unei ceremonii desfășurate marți la Instituția Smithsonian din Washington, DC. 

Bronzurile din Benin au fost furate în 1897, când forțele coloniale britanice au jefuit regatul Benin, care se află acum în Nigeria.

”În 1897, Capul unui Rege a fost furat de la Palatul Regal din Oba, Ovonranwmen”, a declarat directorul interimar al Muzeului RISD, Sarah Ganz Blythe, într-un comunicat, scrie Al Jazeera.

”Astăzi, abordăm o nedreptate istorică prin returnarea Bronzurilor din Benin, exemple magnifice ale culturii și istoriei Beninului”, a scris pe Twitter Lonnie Bunch III, director fondator al Muzeului Național Smithsonian de Istorie și Cultură Afro-Americană. ”Prin această repatriere, recunoaștem o moștenire a furtului cultural și ne facem partea pentru a returna cultura africană africanilor.”

Capul unui Rege, despre care se crede că datează din anii 1700, a fost dat Muzeului RISD de Lucy Truman Aldrich în 1939. O ștampilă vamală franceză pe interior sugerează că a fost păstrată într-o colecție franceză.

Capul de bronz reprezintă un Oba, sau rege, al poporului Edo din Benin, Africa de Vest. Sculpturile au fost comandate de un rege viitor pentru a onora un predecesor și au fost plasate pe altare ancestrale din palatul regal, a spus muzeul.

Repatrierea face parte dintr-o mișcare mondială a instituțiilor culturale de returnare a artefactelor furate în timpul războaielor coloniale

În august, Germania a semnat un acord de transfer în Nigeria a dreptului de proprietate asupra Bronzurilor din Benin din muzeele sale. Colecția a fost descrisă drept cel mai extins transfer de artefacte de muzeu dintr-un context colonial până în prezent și acoperă 512 obiecte care au ajuns la Berlin în urma jefuirii din 1897.

În aceeași lună, Muzeul și Grădinile Horniman din Londra a anunțat că va transfera o colecție de 72 de bronzuri din Benin Guvernului nigerian.

Abba Isa Tijani, directorul general al Comisiei Naționale pentru Muzee și Monumente din Nigeria, a spus că speră că cel mai recent transfer va inspira alte muzee să returneze artefacte africane.

”Sperăm în colaborări mari cu aceste muzee și instituții și am deschis deja discuții promițătoare cu acestea în acest sens. Întreaga lume este binevenită să se alăture acestui nou mod de a face lucrurile. O cale lipsită de rancori și îndoieli. O cale plină de respect reciproc”, a spus el într-un comunicat.

Citește și:

New York returnează Italiei artefacte în valoare de 19 milioane de dolari. Cum au ajuns obiectele istorice în SUA, la celebrul MET

Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari (sau 16 milioane de lire sterline). Cele 58 de piese includ un cap de marmură al zeiței Atena datat în jurul anului 200 î.Hr., în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. Artefactele furate au fost vândute muzeelor ​​și dealerilor privați de către jefuitorii condamnați, a spus Alvin Bragg, reprezentantul autorităților.

Este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara lor de origine, prejudiciul ridicându-se la 66 de milioane de dolari.

Șeful unității de trafic de antichități al Procuraturii a promis că vor fi „multe mai multe sechestre puse și mult mai multe repatrieri”. Securitatea Internă a făcut parte din ancheta pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte în Italia, 21 dintre acestea provenind de la Muzeul Metropolitan de Artă. Deși piesele au o valoare monetară imensă, un oficial italian le-a descris drept „neprețuite”. Generalul Roberto Riccardi a spus că se simte deosebit de fericit că știe că aceste obiecte se vor întoarce în comunitățile care vor ști „de unde vin, despre istoria lor, despre identitate”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel