SUA riscă consecințe economice dezastruoase dacă nu își achită datoriile: 31,46 trilioane de dolari. Casa Albă trage un semnal de alarmă

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Consiliul Consilierilor Economici al Președintelui (CEA), o agenție federală condusă de o echipă de experți, a emis miercuri un raport în care avertizează cu privire la posibilele consecințe care ar urma ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de către SUA la plata datoriilor.

Una dintre consecințele enumerate în raport include o serie de șocuri economice care ar avea ca rezultat pierderea a 8 milioane de locuri de muncă în vara acestui an, precum și o scădere cu 6% a PIB-ului. De asemenea, a avertizat că bursa ar putea scădea la 45% în al treilea trimestru al acestui an. 

Chiar și o întârziere a plăților ar duce la o creștere a șomajului, deoarece economia se îndreaptă cu capul întâi în recesiune, a subliniat CEA, potrivit Almayadeen.

Democrații și republicanii s-au luptat de luni de zile cu privire la cheltuielile naționale și datoria publică. 

Intervenția lui Joe Biden

Președintele american, Joe Biden, le-a cerut republicanilor să ridice plafonul datoriei, dar republicanii din Parlament au spus că se vor abține de la a face acest lucru dacă nu se stabilește un acord de reducere a cheltuielilor guvernamentale. 

În timp ce parlamentarii se luptă pentru creșterea limitei de împrumut, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat luni că SUA este amenințată de o nerespectare a datoriei de la începutul lunii iunie. 

Multă vreme, SUA s-au bucurat de un privilegiu considerabil în ceea ce privește creșterea sau suspendarea deliberată a plafonului datoriei.

Abia în timpul administrației Obama, republicanii au început să acorde mai multă atenție întrebărilor legate de datoria publică și cheltuielile naționale. 

În ianuarie, după ce SUA și-a atins limita de împrumut la 31,46 trilioane de dolari, Trezoreria SUA a anunțat lansarea ”măsurilor extraordinare” pentru a preveni neîndeplinirea obligațiilor.

Suspendarea plăților

Yellen a decis apoi că Trezoreria va suspenda temporar plățile care nu sunt urgente și va redirecționa banii pentru nevoi mai stringente, adică serviciile necesare pentru a menține guvernul în funcțiune. 

Biroul de Buget al Congresului (CBO) a avertizat în februarie că guvernul și-ar putea epuiza fondurile până în iulie - data finală pentru a decide în această chestiune - ceea ce duce la o neîndeplinire de obligație a datoriei americane, dacă Congresul nu ridică plafonul actual al datoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel