'Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina', a apreciat Psaki, avertizând că 'nicio opţiune nu este exclusă de partea americană pentru a răspunde unui astfel de atac', întrebată în special despre posibilitatea excluderii Rusiei din 'Swift', un circuit securizat de viramente bancare internaţionale.
Publicitate
Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev, după ce discuţiile cu Rusia s-au încheiat săptămâna trecută fără niciun rezultat, pe fondul îngrijorărilor SUA şi altor ţări occidentale că Moscova ar putea să invadeze din nou Ucraina.
Şeful diplomaţiei americane se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov vineri la Geneva, cu scopul de a căuta o 'portiţă de ieşire diplomatică' din criza dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat marţi o responsabilă din Departamentul de Stat, citată de AFP.
'Secretarul de stat este implicat 150% pentru a căuta o portiţă de ieşire diplomatică şi este într-adevăr ceea ce motivează' întâlnirea cu ministrul de externe rus, a indicat aceasta sub rezerva anonimatului. Secretarul de stat american se va deplasa apoi la Berlin pentru discuţii cu Regatul Unit, Franţa şi Germania cu privire la Ucraina, Occidentul avertizând Rusia că s-ar expune la grave consecinţe în caz de invadare a teritoriului ucrainean.
În plus faţă de sancţiunile economice, 'noi vom furniza echipament defensiv suplimentar ucrainenilor', în cazul unei invazii, a precizat responsabila din Departamentul de Stat.
New York Times scrie că Statele Unite ale Americii vor sprijini masiv insurgența ucraineană în cazul în care Rusia invadează țara. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce ar însemna acest fapt pentru România.
Sursa citată scrie că nivelul de sprijin pentru rezistența ucraineană va depăși cu mult ajutorul dat în Afganistan în anii 1980 luptătorilor anti-sovietici. Analistul politic Bogdan Chirieac a spus, în cadrul unei intervenții la România TV, ce presupune acest lucru.
'Este o știre de astăzi, pe New York Times. Îmi doresc din tot sufletul să nu fie adevărată. În știrea respectivă, totuși, este vorba despre New York Times, ziar extrem de prestigios și bine informat, se spune că secretarul Apărării din SUA, Loyd Austin, și-a informat omologul din Rusia că, în cazul în care Putin va ataca Ucraina, Statele Unite vor pregăti forțe de gherilă în România, Polonia și Lituania, după modelul din Afganistan, când URSS a invadat acel teritoriu în 1980.', a spus Chirieac.
'În primul rând, este genul de informație pe care nu o faci publică. Și dacă faci astfel de lucruri, cu pregătirea trupelor de gherilă, nu le faci publice. Trupele ar urma să fie antrenate de către CIA, care poate face așa ceva pe teritoriul unor state aliate, nu poate acționa pe teritoriul Statelor Unite. CIA lucrează în secret, asumat de Pentagon.', a declarat Chireac.
'Sigur că aceste trupe de gherilă, atenție, nu armata regulată ucraineană, care să lupte în spatele liniilor teritoriilor, eventual ocupate de către ruși, aceste trupe pot fi considerat teroriste de către Federația Rusă. Or, dacă ai baze de antrenament pentru teroriști pe teritoriul unor state NATO, intrăm într-o zonă juridică extrem de complicată. Și situația politică s-ar complica foarte mult.'
'Până la urmă, mă rog, trebuia să vină și momentul acesta. Nu avem ce face. România trebuie să meargă strâns cu Statele Unite, dar ideea ca atare, chiar nu trebuie luată și utilizată, cel puțin nu la vedere. În momentul acesta, a fost făcută publică și nu mai e nimic de făcut.', a mai declarat Bogdan Chirieac, la România TV. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu