SUA s-ar pregăti să blocheze plățile datoriilor rusești, Moscova riscând să intre în incapacitate de plată.
Este puțin probabil ca Statele Unite să reînnoiască licența de deservire a datoriei suverane a Rusiei în temeiul sancțiunilor după 25 mai, a raportat Bloomberg, citându-l pe secretarul de Trezorerie, Janet Yellen. Această mișcare ar putea obliga Moscova să intre în prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol.
„O decizie finală nu a fost încă luată, dar ar fi rezonabil să presupunem că licența va expira”, a declarat Yellen la o conferință de presă la Bonn.
Licența OFAC din 2 martie 2022, care autorizează tranzacțiile necesare pentru a primi plăți în valori mobiliare rusești, expiră pe 25 mai. Pe 27 mai, Rusia va trebui să plătească două emisiuni de euroobligațiuni.
Potrivit interlocutorilor Bloomberg, unii oficiali ai Trezoreriei SUA (care include OFAC) s-au oferit să reînnoiască licența pentru ca Rusia să continue să-și plătească datoriile cheltuind moneda care vine în țară. Cu toate acestea, administrația Joe Biden a ajuns să încline spre un scenariu dur.
Cu toate acestea, o sursă Bloomberg spune că nu a fost luată nicio decizie finală. Reprezentanții Casei Albe și ai Trezoreriei SUA au refuzat să comenteze.
Incapacitatea de plată (sau default) apare atunci când un un debitor nu reușește să efectueze plățile convenite pentru datoriile sale, scrie The Guardian.
Banca centrală a Canadei și Banca Angliei, care urmăresc incapacitatea de plată pentru datoriile suverane la nivel mondial, estimează că valoarea totală a datoriei guvernamentale nerambursate în întreaga lume a fost de 443,2 miliarde de dolari în 2020 - aproximativ 0,5% din datoria publică mondială.
Guvernele care au intrat recent în incapacitate de plată includ Argentina, Belize, Ecuador și Surinam, țări care de obicei nu reușesc să țină pasul cu plățile denominate în valută străină.
Rusia a mai fost în incapacitate de plată, inclusiv în timpul revoluției din 1917 și în 1998, când economia țării a căzut în picaj după prăbușirea Uniunii Sovietice și din cauza costurile războiului din Cecenia. Cu toate acestea, chiar și atunci, Rusia a ținut pasul cu plățile în dolari. Defaultul face mai dificile și mai costisitoare împrumuturile în viitor. Potrivit Institutului de Finanțe Internaționale (IIF), sancțiunile care cresc costul finanțării ar putea afecta poziția financiară a guvernului, forțând Moscova să reducă cheltuielile sau să majoreze taxele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu