SUA şi-au exprimat, joi, opoziţia faţă de proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, un oficial american apreciind că acest proiect ridică semne de întrebare în domeniul securităţii şi în consecinţă ar putea să îi fie impuse sancţiuni din partea Washingtonului, transmite Bloomberg.
SUA se opun proiectului gazoductului Nord Stream 2 pentru că ar creşte dependenţa Europei de Rusia pentru livrările de gaze naturale. De asemenea, Washingtonul este îngrijorat că gazoductul va permite Rusiei să instaleze în Marea Baltică echipamente submarine de supraveghere, a declarat joi Sandra Oudkirk, director adjunct al Departamentului de Energie din administraţia SUA.
Sandra Oudkirk, declarații
Prezentă la Berlin, Oudkirk a spus că proiectul Nord Stream 2 ar putea fi sancţionat în conformitate cu o lege adoptată în luna august 2017. Congresul SUA a adoptat această lege ca răspuns la intervenţia Rusiei în Ucraina, dând Guvernului autoritatea de a acţiona împotriva oricărui proiect energetic rusesc, inclusiv Nord Stream 2, a spus oficialul american.
'Aceasta înseamnă că orice proiect de gazoduct, şi există numeroase proiecte de gazoducte în lume care este posibil să fie incluse, reprezintă un risc ridicat de sancţiuni', a precizat Sandra Oudkirk.
Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Zilele trecute, consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru proiectul Nord Stream 2 a anunţat că au început lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 în apele Germaniei, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu