SUA, sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni, după cel mai mare test cu o rachetă balistică

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Stebnicki)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mark Stebnicki)

SUA au instituit sancţiuni împotriva a trei oficiali nord-coreeni după cea mai recentă testare a unei rachete balistice.

SUA au instituit, joi, sancţiuni împotriva a trei înalţi oficiali nord-coreeni conectaţi la programele de armament ale ţării, după cel mai recent şi mai mare test cu o rachetă balistică intercontinentală efectuat luna trecută. Departamentul Trezoreriei SUA i-a numit pe cei vizaţi de sancţiuni drept Jon Il Ho, Yu Jin şi Kim Su Gil, toţi sancţionaţi şi de către Uniunea Europeană în luna aprilie.

Cele mai recente sancţiuni au fost anunţate după un test cu o rachetă balistică intercontientală - ICBM - din 18 noiembrie efectuat de Coreea de Nord şi pe fondul îngrijorărilor că ţara ar putea relua testele cu bombe nucleare suspendate din 2017, scrie Rador, citând Reuters.

În comunicatul Trezoreriei se afirmă că Jon Il Ho şi Yu Jin au jucat roluri majore în dezvoltarea armelor de distrugere în masă ale Coreei de Nord, în timp ce ocupau funcţia de director adjunct şi, respectiv, director al Departamentului Industriei Muniţiilor din Coreea de Nord. Totodată, se adaugă că Kim Su Gil a fost director al Biroului Politic General al Armatei Populare Coreene din 2018 până în 2021 şi a supravegheat punerea în aplicare a deciziilor legate de programul armelor de distrugere în masă.

"Trezoreria ia măsuri în strânsă coordonare trilaterală cu Republica Coreea şi Japonia"

"Trezoreria ia măsuri în strânsă coordonare trilaterală cu Republica Coreea şi Japonia împotriva oficialilor care au avut roluri de conducere în programele ilegale ale RPDC de arme de distrugere în masă şi rachete balistice", a afirmat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism şi Informaţii Financiare, Brian Nelson, în comunicat. "Recentele lansări demonstrează necesitatea ca toate ţările să pună în aplicare pe deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, care au scopul de a împiedica RPDC să obţină tehnologiile, materialele şi veniturile de care Phenianul are nevoie pentru a-şi dezvolta capacităţile interzise de arme de distrugere în masă şi rachete balistice".

RPDC sunt iniţialele numelui oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreea. Sancţiunile prevăd îngheaţarea oricăror active din SUA ale persoanelor vizate. Decenii de sancţiuni iniţiate de SUA nu au reuşit să oprească programele din ce în ce mai sofisticate de rachete şi arme nucleare ale Coreei de Nord, iar China şi Rusia au blocat eforturile recente de a impune mai multe sancţiuni ale ONU, afirmând că, în schimb, ar trebui ca acestea să fie atenuate pentru a demara discuţii şi a evita daune umanitare.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat mai devreme că administraţia de la Washington s-a angajat să folosească presiunea şi diplomaţia pentru a determina Coreea de Nord să renunţe la arsenalul său nuclear. Ultima rundă de sancţiuni americane din octombrie a vizat două companii înregistrate în Singapore şi o firmă înregistrată în Insulele Marshall despre care autorităţile de la Washington au spus că sprijină programele de arme ale Coreei de Nord şi armata sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel