Atacul neașteptat asupra orașului Alep, declanșat de grupurile rebele siriene, a pus Statele Unite într-o situație delicată.
Ofensiva surpriză asupra orașului Alep, inițiată de grupurile rebele siriene, a plasat Statele Unite într-o poziție dificilă. SUA nu susține pe deplin niciuna dintre părți, în timp ce menține o prezență militară de aproximativ 1.000 de soldați în Siria, parte a misiunii continue de combatere a ISIS.
Generalul-maior Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a subliniat luni că SUA nu este implicată în operațiunile din Alep, care au fost conduse de grupuri rebele, inclusiv Hayat Tahrir al-Sham (HTS), desemnată organizație teroristă. „Să fie clar: SUA nu este implicată sub nicio formă în operațiunile care se desfășoară în și în jurul orașului Alep, în nord-vestul Siriei, conduse de HTS,” a declarat Ryder, adăugând că SUA face apel la „de-escaladare”.
Dilema cu care se confruntă SUA a fost subliniată și mai clar de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a declarat duminică pentru CNN că HTS este „o organizație teroristă desemnată de Statele Unite. Așadar, avem preocupări reale legate de planurile și obiectivele acestei organizații.”
„În același timp, desigur, nu ne plângem de faptul că guvernul Assad, sprijinit de Rusia, Iran și Hezbollah, se confruntă cu anumite tipuri de presiuni”, a adăugat Sullivan. „Așadar, este o situație complicată. Este una pe care o monitorizăm îndeaproape și rămânem în strânsă legătură cu partenerii regionali pe această temă.”
Fondatorul HTS, Abu Mohammad al-Jolani, a creat anterior un alt grup, o filială siriană a al-Qaida, cunoscută sub numele de Jabhat al-Nusra. Și, în ciuda eforturilor HTS de a se distanța de al-Qaida, SUA au desemnat gruparea drept organizație teroristă în 2018, afirmând că aceasta a evoluat din grupul inițial, Jabhat al-Nusra.
„Așa cum știți, organizația cunoscută anterior drept ‘Frontul al-Nusrah,’ un afiliat al-Qaida în Siria, este, în esență, încă desemnată drept organizație teroristă,” a declarat Ryder luni, referindu-se la HTS.
În paralel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a afirmat mai târziu că SUA nu va ridica sancțiunile impuse regimului președintelui Bashar al-Assad. Miller a subliniat că regimul nu a demonstrat „nicio schimbare în comportament.” Din 2011, când au început revoltele în Siria, Statele Unite au aplicat sancțiuni suplimentare regimului pentru a-i restricționa accesul la resurse și pentru a exercita presiuni în vederea unei tranziții democratice, conform cerințelor poporului sirian, potrivit Departamentului de Stat.
În contextul tulburărilor reînnoite din Siria, aproximativ 900 de membri ai personalului militar american sunt desfășurați în țară ca parte a misiunii anti-ISIS. Deși operațiunile din Alep sunt situate pe partea opusă a țării față de locațiile trupelor americane, instabilitatea — în special răspunsul Rusiei în sprijinul guvernului Assad — a determinat armata SUA să comunice cu Moscova pentru a preveni „calcularea greșită.”
Ca răspuns la avansul surprinzător din Alep, Rusia, un principal susținător al regimului sirian, a lansat o ofensivă aeriană împotriva forțelor de opoziție armate din provinciile Alep și Idlib. Ryder a precizat luni că generalul american responsabil cu misiunea de coaliție pentru înfrângerea ISIS în Irak și Siria a discutat acum cu oficialii ruși printr-o linie telefonică preexistentă.
„Din câte știu, comandantul CJTF-OIR a utilizat linia telefonică pe care o avem cu Rusia pentru a asigura menținerea unor linii de comunicare deschise, având în vedere faptul că avem forțe care operează relativ aproape — din punct de vedere geografic — de Siria,” a declarat Ryder luni. „Nu voi intra în detalii despre aceste conversații, în afară de faptul că avem acest mecanism de comunicare pentru a preveni eventuale erori de calcul.”
Între timp, forțele americane și de coaliție din Siria continuă să fie atacate, situație care se desfășoară de aproape un an.
Întrebat despre rapoartele privind atacurile din ultimele 24 de ore, Ryder a menționat un „atac cu rachetă asupra uneia dintre facilitățile noastre din Siria,” precizând că nu au existat victime printre personalul american și nici pagube la infrastructură. Vineri, a adăugat el, forțele americane au desfășurat un „atac de autoapărare în apropierea MSS Eufrat,” eliminând o potențială amenințare la adresa bazei americane. Nici în acest incident nu au fost raportate victime sau daune infrastructurii.
Ryder a specificat că aceste incidente sunt „complet separate de situația actuală din nord-vestul Siriei.” El a mai adăugat că, până în prezent, nu au existat modificări ale poziționării forțelor americane în Siria, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu