Potrivit unor surse ale Washingtonului, China ar putea fi pe cale să ofere ajutor letal pentru Rusia în războiul din Ucraina, ceea ce a determinat un avertisment direct împotriva acestui lucru din partea secretarului de stat, Antony Blinken, către diplomatul de vârf al Chinei.
Blinken i-a făcut avertismentul consilierului de stat chinez Wang Yi sâmbătă seara, la o întâlnire în marginea conferinței de securitate de la München, în cadrul căreia a mustrat și China pentru utilizarea unui presupus balon spion pe pământul SUA.
Într-o întâlnire directă, el a cerut, de asemenea, Chinei să nu mai ajute Rusia să evite impactul sancțiunilor. Comerțul Chinei cu Rusia este în creștere, iar Beijingul a cumpărat petrol rusesc, dar probabil sub pragul de 60 de dolari pe baril impus de UE și grupul de state G7.
Blinken a transmis posturilor americane că SUA dețin informații potrivit cărora China se gândește dacă să acorde Rusiei asistență, inclusiv arme și arme, pentru războiul din Ucraina, scrie The Guardian.
„Îngrijorarea pe care o avem acum este, pe baza informațiilor pe care le avem, că se gândesc să ofere sprijin letal”, a declarat Blinken pentru emisiunea Face the Nation de la CBS, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Wang. „Și le-am spus foarte clar că asta ar putea cauza o problemă serioasă pentru noi și relația noastră.”
SUA consideră că Beijingul poate furniza deja unele informații de supraveghere grupului Wagner, aripa de mercenari care lucrează alături de armata rusă.
Kamala Harris, vicepreședintele SUA, în discursul său la conferința de securitate a avertizat China să nu furnizeze echipamente letale unei țări care comite crime împotriva umanității. Dar Harris, în remarcile ei, nu a afirmat că un astfel de ajutor letal era pe cale să fie oferit.
Avertismentele SUA cu privire la intențiile Chinei vin în contextul unei propuneri chineze de a dezvălui un plan de pace pentru Ucraina, într-un discurs al președintelui chinez, Xi Jinping, care coincide cu aniversarea unui an de la invazia asupra Ucrainei. Wang a dezvăluit intenția de a lansa planul în discursul său la conferința de securitate de sâmbătă și a informat liderii din Franța, Germania și Italia despre intențiile Chinei, posibil în încercarea de a crea o breșă între statele UE și SUA.
SUA au indicat că planul ar putea fi o afirmare vagă a valorii dialogului pașnic, integrității teritoriale și suveranității, dar fără a intra în detalii. Diplomații europeni informați cu privire la planuri au părut, de asemenea, sceptici cu privire la valoarea unei enunțări ample de principii vagi, punând la îndoială faptul că Beijingul este, într-adevăr, pregătit să se distanțeze de partenerul său apropiat, Rusia.
Pe de altă parte, China este probabil singurul actor extern care ar putea exercita presiuni diplomatice efective asupra președintelui rus, Vladimiir Putin, pentru a-și regândi strategia.
Exprimând scepticismul Occidentului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus: „China nu a fost capabilă să condamne invazia”, adăugând că planul „este destul de vag”. Pacea era posibilă doar dacă Rusia respecta suveranitatea Ucrainei, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News