Legea, care va trebui să treacă acum de Camera Reprezentanților înainte de a fi semnată de președintele Joe Biden, a fost prezentată în lumina preocupărilor guvernamentale cu privire la posibilele riscuri asociate utilizării platformei Tik-Tok, deținută de compania chineză ByteDance.
Publicitate
TikTok, site-ul chinezesc de partajare a videoclipurilor, a fost mult timp urmărit de afirmațiile conform cărora aplicația de socializare are legături strânse cu Guvernul Chinei, stârnind temeri în SUA și nu numai, potrivit Agenzia Nova.
Preocupările s-au concentrat pe acuzațiile coform cărora tehnologia s-ar putea dovedi a fi o amenințare la securitatea națională sau că statul chinez ar putea căuta să vândă influență sau să adune informații și date, chiar dacă nu deține aplicația în sine sau compania-mamă.
Senatul SUA a aprobat în unanimitate un proiect de lege care interzice angajaților guvernului federal să descarce sau să folosească rețeaua socială chineză, TikTok, pe dispozitivele lor de lucru.
Textul, care va trebui acum să treacă de Camera Reprezentanților înainte de a fi semnat de președintele Joe Biden, a fost prezentat în lumina îngrijorărilor guvernului cu privire la posibilele riscuri asociate utilizării platformei, deținută de compania chineză ByteDance.
De fapt, compania are o comisie internă care aparține Partidului Comunist din China, asta după ce guvernul a achiziționat o participație și s-a alăturat consiliului de administrație.
Platforma este în prezent investigată de Comitetul Federal pentru Investiții Străine, din cauza riscurilor care pot apărea din colectarea datelor personale ale utilizatorilor TikTok, care ar putea intra în posesia Guvernului chinez.
”Până când platforma nu va elimina orice legătură cu Beijingul, aceasta nu va avea loc pe niciun dispozitiv guvernamental. Acesta ar fi un risc uriaș”, a declarat senatorul republican Josh Hawley, unul dintre cei trei inițiatori ai legii.
TikTok este o aplicație de partajare a videoclipurilor, care permite utilizatorilor să încarce imagini despre orice subiect doresc. Inițial, clipurile trebuiau să dureze doar 15 secunde, dar utilizatorii pot posta acum videoclipuri de până la 10 minute.
Versiunea chineză a aplicației, Douyin, a fost lansată în China în 2016, iar versiunea internațională TikTok a fost lansată în anul următor. Apoi, o fuziune de 1 miliard de dolari cu un alt site de partajare a videoclipurilor numit Musical.ly, în 2018 l-a făcut disponibil la nivel global și de atunci a crescut exponențial pentru a deveni a patra cea mai populară platformă de socializare după Facebook, YouTube și Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu