SUA și aliații din G7 avertizează Iranul: Renunțați la planurile de a furniza rachete balistice Rusiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite și aliații au avertizat Iranul vineri că marile economii occidentale vor impune noi sancțiuni Teheranului dacă acesta va continua să avanseze cu planul de a furniza rachete balistice Rusiei pentru războiul său cu Ucraina.

Administrația Biden a tras semnale de alarmă de luni de zile că Rusia caută rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran în timp ce Moscova luptă să-și reînnoiască rezervele epuizate.

Statele Unite nu au confirmat încă dacă rachetele au fost transferate de la Iran la Rusia. Cu toate acestea, oficialii americani sunt îngrijorați de comentariile oficialilor iranieni care sugerează că un acord este iminent.

Una dintre acțiunile pe care le iau țările Grupului celor Șapte este interzicerea Iran Air, operatorul național de transport aerian al țării, să efectueze zboruri către Europa, conform unui oficial superior al administrației Biden. Oficialul, care nu a fost autorizat să comenteze și a insistat asupra anonimatului, a refuzat să anticipeze alte sancțiuni pe care SUA le iau în considerare, descriind acțiunea potențială ca "măsură semnificativă.", precizează și Voanews.

"Dacă Iranul ar continua să furnizeze rachete balistice sau tehnologie conexe Rusiei, suntem pregătiți să reacționăm rapid și într-un mod coordonat, inclusiv cu măsuri noi și semnificative împotriva Iranului," au declarat liderii G7 într-un comunicat.

Misiunea Iranului la ONU a declarat luna trecută că nu există restricții legale care să împiedice efectuarea de vânzări de rachete balistice, dar că este "obligată moral să se abțină de la tranzacții cu arme în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina pentru a împiedica alimentarea războiului."

Statele Unite și Europa impun deja sancțiuni extinse împotriva Iranului, vizând atât persoane fizice, cât și limitând accesul țării la comerț, servicii financiare, energie, tehnologie și alte sectoare. Sancțiunile împotriva Iranului sunt, fără îndoială, cel mai extins și cuprinzător set de sancțiuni pe care Statele Unite le mențin împotriva oricărei țări, cu mii de persoane și entități vizate.

Administrația democrată a declarat în ianuarie că oficialii de informații americane au stabilit că un acord între Rusia și Iran nu a fost finalizat, dar că sunt îngrijorați că negocierile Rusiei pentru a achiziționa rachete de la Iran sunt în desfășurare.

În septembrie, potrivit Casei Albe, Iranul l-a găzduit pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru a prezenta o gamă de sisteme de rachete balistice — un moment care a stârnit îngrijorarea SUA că un acord ar putea fi încheiat.

Statele Unite și alte țări au luat măsuri pentru a împiedica aprovizionarea, vânzarea sau transferul de articole legate de rachete balistice din Iran, inclusiv emiterea unor orientări către companiile private despre practicile de achiziție de rachete iraniene pentru a se asigura că nu sprijină din greșeală eforturile de dezvoltare ale Iranului.

"Am trimis mesaje foarte clare Iranului să nu o facă. Acesta este un subiect de conversație considerabil între mai multe țări," a declarat secretarul de stat Antony Blinken în timpul unei conferințe de presă vineri la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel