Statele Unite și Arabia Saudită și-au sporit vigilența în urma informațiilor împărtășite între cele două națiuni despre faptul că Iranul s-ar putea pregăti pentru un atac iminent.
Statele Unite și Arabia Saudită și-au sporit vigilența în urma informațiilor împărtășite între cele două națiuni potrivit cărăra Iranul s-ar putea pregăti pentru un atac iminent în Orientul Mijlociu, a raportat marți Republik World. În urma avertismentului, Consiliul Național de Securitate a afirmat că, deși este îngrijorat de amenințarea care se profilează, va răspunde activ în apărare dacă atacul va avea loc.
”Suntem îngrijorați de imaginea amenințărilor și rămânem în contact constant prin canalele militare și de informații cu saudiții. Nu vom ezita să acționăm în apărarea intereselor și partenerilor noștri din regiune”, a spus agenția guvernamentală într-un comunicat.
Unul dintre cei trei oficiali americani nenumiți care au confirmat că informațiile au fost schimbate, a spus că atacul iminent ar putea avea loc ”în curând sau în decurs de 48 de ore”.
Deși niciun consulat american din Orientul Mijlociu nu a primit încă răspunsuri sau linii directoare emise, atât SUA, cât și Arabia Saudită rămân în alertă maximă. Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder a dezvăluit că oficialii armatei americane ”sunt îngrijorați de situația de amenințare din regiune”.
”Suntem în contact regulat cu partenerii noștri saudiți, în ceea ce privește informațiile pe care aceștia ar putea avea de furnizat în acest sens. Dar ceea ce am spus mai înainte, și o voi repeta, este că ne vom rezerva dreptul de a ne proteja și de a ne apăra indiferent unde servesc forțele noastre, fie în Irak, fie în altă parte”, a spus Ryder. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a comentat și el avertismentul și a spus că SUA sunt ”îngrijorate de imaginea amenințării”.
Avertismentul vine în timp ce Statele Unite continuă să condamne Iranul pentru implicarea sa în două dintre cele mai mari crize din lume în acest moment - represiunea împotriva protestatarilor anti-hijab și utilizarea dronelor iraniene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Amenințarea vine și pe fondul represaliilor din partea Iranului, care a acuzat SUA și alte națiuni rivale că au instigat proteste în țară.
Conflictul se pare că ar fi fost alimentat de sancțiunile care au fost impuse de administrația Biden oficialilor iranieni pentru represiunea letală împotriva protestatarilor care au ieșit în stradă după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de poliția morală a Iranului pentru că și-ar fi purtat hijab-ul necorespunzător iar, mai târziu, aceasta a murit în arest.
Citește și:
Cu prilejul acestei discuţii telefonice, Yair Lapid a fost 'informat despre cele mai recente evoluţii din războiul din Ucraina şi a subliniat că Israelul este alături de poporul ucrainean', potrivit unui comunicat al biroului său. Premierul israelian a subliniat, de asemenea, 'îngrijorarea sa profundă cu privire la legăturile militare dintre Iran şi Rusia', a adăugat textul.
Potrivit unui responsabil israelian sub protecţia anonimatului, Yair Lapid a făcut aluzie la transferul de drone iraniene în Rusia. Uniunea Europeană a anunţat că a adunat 'probe' care demonstrează că dronele utilizate de Rusia în războiul său din Ucraina au fost furnizate de Iran şi a impus sancţiuni împotriva unor persoane şi unei entităţi iraniene.
Miercuri, la ONU, Rusia şi Iranul au dezminţit cu fermitate orice furnizare de către Teheran a unor drone armate Moscovei în războiul din Ucraina. În aceeaşi zi, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat că Israelul nu va furniza arme Ucrainei, după un avertisment din partea Moscovei împotriva furnizării de arme israeliene Kievului.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu