Armatele americane și irakiene au efectuat joi un raid împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
Armata americană și Irakul au lansat un raid comun împotriva militanților Statului Islamic în deșertul de vest irakian, care a ucis cel puțin 15 persoane, în timp ce șapte soldați americani au fost răniți, au declarat sâmbătă oficialii.
Comandamentul central al armatei americane a declarat că militanții erau înarmați cu arme de foc, grenade și centuri explozive în timpul bătăliei de joi, despre care forțele irakiene au spus că a avut loc în deșertul Anbar.
"Această operațiune i-a vizat pe liderii ISIS pentru a perturba și degrada capacitatea ISIS de a planifica, organiza și desfășura atacuri împotriva civililor irakieni, precum și a cetățenilor, aliaților și partenerilor americani din regiune și nu numai", a declarat comandamentul central, folosind un acronim pentru grupul militant.
"Forțele de securitate irakiene continuă să exploateze în continuare locațiile percheziționate", a completat comandamentul central.
"Nu există niciun indiciu de victime civile", susțin oficialii din cadrul acestuia.
Un comunicat al armatei irakiene a declarat că "atacurile aeriene au vizat ascunzătorile, urmate de o operațiune aeropurtată".
"Printre morți s-au numărat lideri cheie ai ISIS", a declarat armata irakiană, fără a-i identifica. "Toate ascunzătorile, armele și sprijinul logistic au fost distruse, centurile explozive au fost detonate în siguranță și documentele importante, documentele de identificare și dispozitivele de comunicare au fost confiscate", susține comunicatul.
Un oficial american al apărării, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta detaliile operațiunii, a declarat că unii soldați americani au fost răniți. "Tot personalul este în stare stabilă", a spus oficialul.
Nu a fost imediat clar de ce a durat două zile pentru ca SUA să-și recunoască rolul în raid. Irakul nu a spus că SUA au participat atunci când a anunțat-o inițial. Politicienii irakieni dezbat viitorul trupelor americane în țară.
Ani de zile după ce i-au dislocat pe militanți din califatul lor autoproclamat în Irak și Siria, forțele americane au continuat să lupte împotriva grupării Stat Islamic, deși numărul victimelor în raidul de vineri a fost mai mare decât altele de atunci.
La apogeul său, gruparea Stat Islamic a condus o zonă ce era estimată la jumătate din dimensiunea Marii Britanii, în încercarea de a-și impune interpretarea extremă a islamului, atacând grupurile minoritare religioase și aplicând pedepse dure musulmanilor considerați apostați.
O coaliție de peste 80 de țări condusă de SUA a fost formată pentru a lupta împotriva Statului Islamic, care și-a pierdut controlul în Irak și 2017 și în Siria în 2019. Militanții au continuat să opereze în deșertul Anbar din Irak și Siria, în timp ce revendică atacuri efectuate de alții în alte părți ale lumii. Filiala SI din Afganistan este cunoscută pentru atacurile foarte sângeroase, conform The Guardian.
În ciuda acțiunilor occidentale din cursul anilor, Gruparea Stat Islamic își continuă activitatea. Atacul cu cuțitul, făcut în orașul Solingen din vestul Germaniei, a fost revendicat de organizația teroristă. Autorul este un bărbat sirian în vârstă de 26 de ani, au declarat autoritățile duminică dimineața, transmite Reuters. Acesta s-a predat și a recunoscut crima, au declarat polițiștii și procurorii din Duesseldorf, într-o declarație comună.
„Implicarea acestei persoane este în prezent sub investigație intensă”, au spus aceștia.
Atacul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a avut loc vineri seara în Fronhof, o piață unde avea loc un festival. Arestarea suspectului amenință să stârnească temerile înainte de alegerile de luna viitoare din Turingia, Saxonia și Brandenburg, pe care Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă dreaptă anti-imigrantă are șanse să le câștige.
Suspectul a venit dintr-un cămin pentru refugiați din Solingen, care a fost percheziționat sâmbătă, a declarat ministrul de interne al Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul. Vezi tot articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu