Statele Unite și Irakul urmează să inițieze discuții privind sfârșitul coaliției militare internaționale conduse de SUA în Irak.
Statele Unite și Irakul urmează să inițieze discuții privind sfârșitul coaliției militare internaționale conduse de SUA în Irak și modul de înlocuire a acesteia cu relații bilaterale, au declarat patru surse, un pas înainte într-un proces care a fost blocat de războiul din Gaza.
Statele Unite au transmis mesajul într-o scrisoare înmânată miercuri de ambasadorul american în Irak, Alina Romanowski, ministrului irakian de externe Fuad Hussein, au declarat trei surse.
Ministerul irakian de Externe a declarat că a fost înmânată o scrisoare "importantă" și că premierul o va studia cu atenție, fără a da detalii.
Se așteaptă ca discuțiile să dureze câteva luni, dacă nu mai mult, iar rezultatul să fie neclar și să nu fie iminentă retragerea trupelor americane.
Statele Unite au 2.500 de soldați în Irak, care consiliază și asistă forțele locale pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic, care în 2014 a pus stăpânire pe mari părți din Irak și Siria înainte de a fi învins.
Sute de soldați din alte țări, în principal europene, se află de asemenea în Irak, ca parte a coaliției conduse de SUA care a fost înființată pentru a lupta împotriva Statului Islamic.
Prezența acestei misiuni în Irak a fost supusă unor presiuni tot mai mari.
Irakul, un aliat rar atât al Teheranului, cât și al Washingtonului, a fost martor la o escaladare a atacurilor de tip "tit-for-tat" între miliții și forțele americane de la începutul războiului din Gaza, milițiile încercând să exercite presiuni asupra SUA cu privire la sprijinul acordat Israelului.
Trupele americane din Irak și Siria au fost atacate de aproximativ 150 de ori de către militanți aliniați cu Iranul, cu baza în Irak, iar SUA au efectuat o serie de lovituri de retorsiune, ultima dintre ele marți.
Escaladarea violențelor l-a determinat pe premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani să ceară o retragere rapidă a forțelor de coaliție conduse de SUA prin negocieri, un proces care începuse să fie inițiat anul trecut, dar care s-a blocat când a început războiul din Gaza.
Washingtonul nu a fost dispus să negocieze o potențială retragere, îngrijorat că ar face ca orice schimbare a misiunii să pară constrânsă, întărind astfel rivalii regionali, inclusiv Iranul.
Dar calculul s-a schimbat pe fondul conștientizării faptului că atacurile probabil nu se vor opri și că status quo-ul ducea la o escaladare constantă, au declarat două dintre surse.
"SUA și Irakul sunt aproape de un acord privind începerea dialogului Comisiei Militare Superioare care a fost anunțat în august", a declarat un oficial american.
Aceștia au declarat că respectiva comisie va permite o evaluare comună a capacității forțelor de securitate irakiene de a lupta împotriva Statului Islamic și "va modela natura relației bilaterale de securitate".
"Discutăm acest lucru de luni de zile. Momentul nu are legătură cu recentele atacuri. Statele Unite își vor menține dreptul deplin de autoapărare în timpul discuțiilor", a declarat oficialul.
Atacurile au fost conduse de puternice miliții irakiene de linie dură, cu legături strânse cu Iranul, dintre care majoritatea nu au reprezentare în parlament sau în guvern, dar care influențează totuși procesul decizional.
Oficialii irakieni și americani speră că inițierea formală a discuțiilor ar putea avea ca efect scăderea presiunii politice asupra guvernului lui Sudani și, potențial, scăderea atacurilor asupra forțelor americane, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu