Arabia Saudită a declarat vineri că urmăreşte cu 'îngrijorare' evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile efectuate de Statele Unite şi Unit împotriva rebelilor houthi, relatează AFP.
Update 7 - Iordania afirmă că incapacitatea de a ţine în frâu Israelul pune în pericol întreaga regiune
Iordania a declarat vineri că responsabilitatea pentru escalarea tensiunilor în Orientul Mijlociu şi a violenţelor în Marea Roşie revine 'crimelor de război' israeliene împotriva palestinienilor şi a atras atenţia că există riscul izbucnirii unui război mai amplu în regiune, relatează Reuters. Israelul, care din octombrie luptă împotriva grupării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi comis crime de război.
Comunitatea internaţională nu a reuşit să acţioneze pentru a opri 'agresiunea' israeliană împotriva palestinienilor, care pune în pericol securitatea în regiune, a declarat ministrul de externe iordanian Ayman Safadi în comentarii făcute după ce SUA şi Marea Britanie au lansat lovituri asupra unor ţinte militare houthi în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor asupra unor nave în Marea Roşie.
'Agresiunea Israelului în Fâşia Gaza şi continuarea comiterii de crime de război împotriva poporului palestinian, încălcând dreptul internaţional fără să fie pedepsit, toate acestea sunt responsabile de tensiunile tot mai mari din regiune', a afirmat Safadi în declaraţii preluate de mass-media de stat de la Amman. Stabilitatea regiunii şi securitatea sa se află într-o strânsă legătură, a adăugat Safadi.
'Comunitatea internaţională se află la o răscruce umanitară, morală, legală, juridică şi de securitate. Fie îşi asumă responsabilităţile şi pune capăt agresiunii arogante a Israelului şi protejează civilii, fie permite premierului israelian Benjamin Netanyahu şi miniştrilor săi extremişti să ne atragă într-un război regional care ameninţă pacea mondială', a declarat şeful diplomaţiei iordaniene. Israelul susţine că forţele sale respectă dreptul internaţional în timp ce luptă împotriva combatanţilor palestinieni din Fâşia Gaza care acţionează în zone civile dens populate, potrivit Reuters.
Update 6 - Italia a refuzat să participe la acţiunea militară împotriva rebelilor houthi din Yemen (Reuters)
Italia a refuzat să participe la loviturile lansate în cursul nopţii de joi spre vineri de către Statele Unite şi Marea Britanie împotriva rebelilor houthi din Yemen, a declarat vineri o sursă guvernamentală, explicând că Roma a preferat să urmeze o politică de 'liniştire' în Marea Roşie, relatează Reuters.
Sursa guvernamentală, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a mai spus că guvernul italian ar fi avut nevoie de sprijinul parlamentului pentru a lua parte la orice acţiune militară, o aprobare rapidă fiind imposibilă. Statele Unite şi Marea Britanie au lansat mai multe lovituri aeriene şi maritime asupra Yemenului, în timp ce Ţările de Jos, Australia, Canada şi Bahrein au oferit sprijin logistic şi informaţional, au spus oficialii americani.
Update 5 - Loviturile americano-britanice au făcut 5 morţi şi 6 răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt houthi
Statele Unite şi Marea Britanie au întreprins vineri 73 de lovituri împotriva luptătorilor houthi din Yemen, omorând cinci dintre ei şi rănind alţi şase, a declarat purtătorul de cuvânt militar al rebelilor, promiţând represalii, transmit dpa şi AFP.
'Inamicul americano-britanic poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa criminală', a afirmat purtătorul de cuvânt Yahya Saree într-un comunicat pe platforma X.
Potrivit lui, cele 73 de raiduri au ţintit capitala Sana'a şi guvernoratele Hodeidah, Taiz, Hajjah şi Saada. 'Aceste raiduri au provocat moartea a cinci martiri şi rănirea altor şase membri ai forţelor noastre armate', a adăugat el. 'Agresiunea nu va rămâne fără răspuns şi nepedepsită. Forţele armate yemenite nu vor ezita să atace surse de ameninţare şi toate ţintele ostile la sol şi pe mare', a mai spus purtătorul de cuvânt.
Update 4 - Petrolul s-a scumpit cu 2% după atacurile americano-britanice din Yemen
Update 3 - Liderul houthi promite un răspuns puternic la loviturile americano-britanice
Liderul houthi Abdul-Malik al-Houthi a promis vineri un răspuns puternic la loviturile aeriene întreprinse de SUA şi Marea Britanie împotriva unor ţinte ale rebelilor în Yemen, transmite dpa. El a avertizat că 'nicio agresiune americană nu va rămâne vreodată fără răspuns, şi nu vom ezita, cu voia lui Dumnezeu, să facem tot ce putem'. 'Vom înfrunta agresiunea americană', a mai spus liderul houthi.
El a subliniat că răspunsul la atacurile statelor care formează alianţa Operation Prosperity Guardian (Operaţiunea Gardianul Prosperităţii) va fi cel mai mare atac de până acum al forţelor houthi. Abdul-Malik al-Houthi i-a chemat pe yemeniţi să demonstreze vineri pe străzi cu milioanele şi să se adune în piaţa Al-Sabeen din Sana'a şi în pieţele din guvernorate într-un marş denumit 'Cucerirea promisă şi Jihadul sfânt'.
Update
Arabia Saudită a declarat vineri că urmăreşte cu 'îngrijorare' evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile efectuate de Statele Unite şi Unit împotriva rebelilor houthi, relatează AFP.
Regatul saudit 'urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri' din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad într-un comunicat, îndemnând la 'reţinere şi evitarea escaladării'.
Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat 'cu succes' lovituri împotriva rebelilor houthi din Yemen, a anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri preşedintele american Joe Biden, după săptămâni de atacuri ale acestor rebeli asupra navelor din Marea Roşie. Aceste lovituri aeriene au fost efectuate asupra capitalei Yemenului, Sanaa, şi asupra altor oraşe, Hodeida şi Saada, controlate de rebeli, a informat vineri postul de televiziune al rebelilor, Al-Massirah.
Știrea inițială
Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite şi Regatul Unit 'au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen, folosite de rebelii houthi pentru a pune în pericol libertatea navigaţiei' în Marea Roşie, notează AFP.
Preşedintele american a precizat că această operaţiune 'defensivă', realizată ca răspuns la atacurile houthi asupra navelor comerciale din această zonă crucială pentru comerţul mondial, a beneficiat de 'sprijinul' mai multor ţări. El a avertizat, într-un comunicat, că 'nu va ezita' să 'ordone alte măsuri', dacă este necesar.
Loviturile sunt 'un răspuns direct la atacurile fără precedent ale houthi', a asigurat el, referindu-se la un total de '27 de atacuri' care au afectat 'peste 50 de naţiuni' şi 'au forţat peste 2.000 de nave' să-şi schimbe ruta pentru a evita zona.
Preşedintele american a reamintit că, împreună cu alte ţări, Statele Unite au emis un 'avertisment fără echivoc' rebelilor săptămâna trecută şi a reamintit că miercuri Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care li se cere să înceteze atacurile lor.
Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează o mare parte a Yemenului, şi-au intensificat recent atacurile cu rachete şi drone în Marea Roşie, lângă strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa. La rândul său, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că atacurile americane şi britanice împotriva rebelilor houthi yemeniţi au fost 'limitate, necesare şi proporţionale'.
'În pofida avertismentelor repetate din partea comunităţii internaţionale, houthii au continuat să efectueze atacuri în Marea Roşie, din nou în această săptămână împotriva navelor de război britanice şi americane. Acest lucru nu poate continua (...) Prin urmare, am luat măsuri limitate, necesare şi proporţionale în legitimă apărare', a spus el într-un comunicat.
Statele Unite şi aliaţii lor au afirmat că doresc să 'restabilească stabilitatea în Marea Roşie' în urma atacurilor americane şi britanice asupra rebelilor houthi din Yemen, care şi-au intensificat atacurile asupra navelor din această zonă esenţială pentru comerţul internaţional.
'Obiectivul nostru rămâne dezescaladarea tensiunilor şi restabilirea stabilităţii în Marea Roşie', se spune într-un comunicat comun care implică Statele Unite, Australia, Bahrein, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Regatul Unit.
Atacurile americane şi britanice împotriva houthiilor din Yemen au vizat radare şi infrastructură de drone şi rachete, pentru a le reduce capacităţile de a ataca nave comerciale în Marea Roşie, a declarat joi ministrul american al apărării, Lloyd Austin. 'Această operaţiune are ca scop să perturbe şi să deterioreze capacitatea houthilor de a pune în pericol marinarii şi de a ameninţa comerţul internaţional într-una dintre cele mai importante pasaje maritime din lume', a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News