Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele acțiuni ale SUA și Marea Britanie care au bombardat ținte militare din Yemen, după ce teroriștii au atacat navele comerciale din Marea Roșie. Ulterior, a avut loc un protest.
"Eu sper foarte mult că este doar un atac punctual, menit să oprească blocarea Canalului Suez, că până la urmă despre asta este vorba. Un sfert din comerţul mondial trece prin aceste ape. Practic, întregul comerţ al Asiei cu Europa trece pe aici şi, desigur, al Europei cu Asia. Este o cale maritimă strategică de maximă importanţă şi primul efect al atacurilor de azi-noapte l-aţi văzut astăzi de dimineaţă: preţul petrolului a crescut cu 4%.
Dacă începe un război în toată puterea cuvântului şi aici, sigur că preţul petrolului are toate şansele să crească... Numai că nu văd cum ar putea să fie un război. Yemenul este foarte sărac, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii. Este o minoritate houthi acolo care se luptă cu cealaltă facţiune, tutsi. Au ocupat capitala Sana'a cu ani în urmă şi controlează o parte a teritoriului ţării. Statul Yemen este împărţit, cum este şi Libia în zilele noastre.
Navele comerciale sunt atacate, preţul asigurărilor creşte, rezultatul este o povară economică suplimentară pentru toată lumea liberă", a explicat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.
Sursa foto: Agerpres
Analistul politic spune că ar trebuie să ne așteptăm la creșteri e prețuri, dar și la întreruperea lanţurilor de aprovizionare: ”De pildă, fabrica Tesla din Berlin a anunţat o pauză de două săptămâni, pentru că nu reuşesc să se aprovizioneze cu piese pentru fabricarea maşinilor”.
”China încă este atelierul lumii, astăzi când vorbim. Va dura probabil încă un deceniu până când Occidentul îşi va muta producţia în alte părţi, inclusiv în România, ca să spunem aşa.
Să ne așteptăm la majorări de prețuri, nesiguranţă, instabilitate şi, până la urmă, posibilitatea oricând ca acest conflict, deşi este puţin probabil, să se extindă pentru a inflama şi alte zone din Orientul Mijlociu. Pentru fiecare conflict din acesta, Occidentul alocă resurse. Azi-noapte, au fost SUA cu verii britanici, dar alte atacuri s-ar putea face în cadrul unei coaliţii internaţionale, poate chiar a NATO - deşi nu este jurisdicţia NATO, se poate stabili şi acest lucru, fiindcă este vorba despre comerţul care afectează majoritatea ţărilor NATO", a mai spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News