SUA și Marea Britanie, reacție după ce Rusia a desemnat ca extremiste organizațiile lui Navalnîi. "Incă un atac kafkian"

SUA și Marea Britanie, reacție după ce Rusia a desemnat ca extremiste organizațiile lui Navalnîi / Foto: Facebook
SUA și Marea Britanie, reacție după ce Rusia a desemnat ca extremiste organizațiile lui Navalnîi / Foto: Facebook

SUA și Marea Britanie condamnă desemnarea ca extremiste de justiție rusă a organizațiilor ce au conexiuni cu opozantul Alexei Navalnîi.

Marea Britanie a condamnat miercuri seară decizia "perversă" a justiţiei ruse, care a desemnat drept "extremiste" organizaţiile care au conexiuni cu opozantul preşedintelui Vladimir Putin aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, decizie ce deschide calea intensificării represiunii împotriva susţinătorilor opozantului rus, informează  Agerpres, citând AFP.

"Este vorba de încă un atac kafkian la adresa celor care se ridică împotriva corupţiei şi în favoarea unor societăţi deschise, precum şi o încercare deliberată de a scoate efectiv în afara legii opoziţia reală din Rusia", a declarat într-un comunicat de presă ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab.

SUA solicită eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi



La rândul lor, Statele Unite au condamnat decizia "deosebit de îngrijorătoare" a justiţiei ruse de miercuri şi au solicitat eliberarea "imediată şi necondiţionată" a opozantul rus aflat în închisoare.

"Această decizie pune în pericol de urmărire penală şi detenţie angajaţii, voluntarii şi miile de simpatizanţi din toată Rusia pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Decizia justiției ruse



Un tribunal rus a aprobat miercuri o solicitare a procurorilor de a declara drept "extremiste" organizaţiile care au conexiuni cu opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, o decizie ce permite scoaterea unor astfel de organizaţii în afara legii precum şi creşterea represiunii la adresa susţinătorilor acestora, informează Reuters. Hotărârea, care intră în vigoare imediat, interzice efectiv membrilor unor astfel de grupuri să participe la alegerile parlamentare din acest an.

"S-a recunoscut că aceste organizaţii nu doar că au diseminat în mod voluntar informaţii care incită la ură şi ostilitate faţă de reprezentanţii puterii, ci au comis de asemenea infracţiuni şi delicte extremiste", a declarat presei reprezentantul procuraturii, Aleksei Jafiarov, după anunţarea deciziei, potrivit AFP.

Această hotărâre vizează în special Fondul pentru lupta împotriva corupţiei (FBK), cunoscut pentru anchetele sale răsunătoare cu privire la stilul de viaţă al elitelor din Rusia şi delapidările comise de acestea, precum şi birourile regionale ale opozantului Navalnîi, care se ocupă de organizarea manifestaţiilor şi a campaniile electorale.

Navalnîi, care execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate cu închisoarea pe baza unor acuzaţii pe care liderul opoziţiei ruse le consideră măsluite, a negat acuzaţiile de extremism, pe care le-a explicat ca fiind o încercare de a elimina opoziţia la adresa partidului de guvernământ Rusia Unită, în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

VEZI ȘI: Organizația lui Navalnîi este gata să fie scoasă din legalitate de Kremlin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel