SUA și MB: Siria a folosit arme chimice. Se pregătește intervenția?

siria arme chimice dece
siria arme chimice dece

Serviciile de informații americane au confirmat informațiile potrivit cărora regimul din Siria ar fi folosit arme chimice împotriva rebelilor, teză susținută și de premierul britanic, David Cameron, transmite Al Jazeera.

Serviciile nu sunt 100% sigure de aceste informații și spun că armele chimice, gazul sarin (cauzează convulsii, blocaj respirator și moarte - n.r) în cazul ăsta, a fost folosit la scală mică, de două în timpul războiului civil sirian.

Doi oficiali sirieni au respins însă acuzația adusă de SUA și Marea Britanie și dau asigurări că Siria nu a folosit și nu ar folosi arme chimice nici dacă le-ar deține.

Președintele Barack Obama a spus că uzul armelor chimice poate produce o schimbare de plan și a avertizat că vor exista consecințe. Administrația Obama va acționa cu mare grijă, după lecția războiului din Iraq, de acum mai mult de un deceniu. Atunci, serviciile americane au folosit date inexacte și vagi justificând invadarea Irakului prin misiunea distrugerii de arme chimice, biologice și nucleare ce nu au fost găsite niciodată, mai spune Al Jazeera.

Paleta de opțiuni a americanilor

Obama îl avertiza pe Bashar al Assad în august că folosirea armelor chimice însemnă depășirea liniei roșii. Freda Ghitis scrie într-un editoial pentru CNN că SUA are mai multe variante de intervenție, nu toate incluzând trimiterea de trupe în zonă.

Una dintre ele ar fi un sprijin mai consistent pentru rebelilii sirieni. SUA a fost evazivă în acest subiect, pentru că în rândul rebelilor sirieni se regăsesc și radicaliști islamiști afiliați al-Qaeda.

Americanii le-ar mai putea crea rebelilor și civililor zone de adăpost, sub protecția trupelor NATO.

O altă variantă ar putea fi cea a distrugerii depozitelor de armanet ale lui Assad.

Jurnalista mai scrie că ignorarea de către SUA a acestei chestiuni ar echivala cu legitimizarea folosirii armelor chimice. Avertizările lui Obama ar deveni superficiale, iar cei care privesc de pe margine, de exemplu Iranul, ar putea trage propriile concluzii din pasivitatea americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel