Chelsea (Bradley) Manning, militarul american condamnat pentru oferirea a sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, acuză Admistraţia şi presa americană că au manipulat opinia publică în legătură cu intervenţiile militare în Irak şi Afganistan.
Chelsea Manning a fost condamnată la 35 de ani de închisoare, în 2013, pentru oferirea a 750.000 de pagini de documente site-ului WikiLeaks. Manning avea iniţial prenumele Bradley, dar ulterior a exprimat dorinţa de a avea o identitate feminină, optând pentru prenumele Chelsea.
Într-un editorial intitulat "Ceaţă asupra aparatului de război", publicat în ziarul The New York Times, Chelsea acuză Statele Unite că evită să abordeze subiecte despre anarhia şi corupţia rămase în Irak şi Afganistan după intervenţiile militare americane.
"În contextul în care Irakul a ajuns la război civil şi America se gândeşte la o nouă intervenţie, această treabă neterminată ar trebui să evidenţieze urgent modul în care Statele Unite au exercitat control asupra presei în timpul intervenţiilor în Irak şi Afganistan", afirmă Manning.
"Cred că actualele limite ale libertăţii presei şi atitudinea excesiv de secretoasă a Administraţiei SUA fac imposibil pentru americani să înţeleagă deplin ce se întâmplă în războaiele pe care le finanţează", adaugă Manning, argumentând că, în alegerile desfăşurate în Irak în 2010, presa a minţit opinia publică, prezentând o situaţie stabilă.
"Poate că vă amintiţi că presa americană era plină de articole despre succesul alegerilor din Irak (...). Mesajul subtextual era că operaţiunile militare americane au fost eficiente în crearea unui Irak stabil şi democratic. Însă noi, cei care am fost acolo, eram conştienţi de o realitate mult mai complicată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News