SUA și Rusia negociază pacea la Geneva. Alternativa - un Război Rece tehnologic. Hartmann: Colierul de chihlimbar

Wendy Sherman și Serghei Riabkov, sursă foto: U.S. Department of State
Wendy Sherman și Serghei Riabkov, sursă foto: U.S. Department of State

Într-o notă extrem de sobră, exact ca și vremea zilei, la Geneva au început negocierile cruciale dintre SUA și Rusia. Mult așteptate de către comunitatea internațională, aceste negocieri sunt rezultatul celor două scrisori pe care Rusia le-a transmis în luna decembrie a anului trecut către SUA și NATO pentru a rezolva, conform poziției Moscovei, un șir lung și complex de elemente de securitate internațională.

Rusia se consideră înconjurată și amenințată de către expansiunea organizației militare NATO în țările fost sovietice sau fost comuniste din Estul European, iar complexul militaro-industrial nord atlantic are deja intenția de a transfera o parte din puterea sa de presiune în mările Chinei. Ca atare, în aceste zile, la Geneva nu se discută doar despre relațiile dintre SUA și Rusia sau NATO și Rusia, ci și despre capacitatea reală a puterilor occidentale de a asigura Rusia că rămâne, pe de o parte suverană și respectată, pe de altă parte că aceasta acceptă să respecte valorile expansioniste nord atlantice, adică lasă cale liberă presiunilor la adresa noului adversar sistemic și anume China.

Un eșec al negocierilor ar însemna un Război Rece tehnologic

O misiune grea și deosebit de periculoasă. Căci dacă succesul, cât de mic al acestor negocieri, va îndepărta pericolul unor reacții tehnico-militare (cum pudic le definește Rusia) la adresa Ucrainei și țărilor est europene din jur, un eșec va însemna intrarea imediată într-o nouă perioadă de război rece. De data acesta un război rece tehnologic, unde uzura puterilor implicate va putea declanșa oricând o dramă mondială.

Deși borna de  la Geneva 2021 reprezentată de către întâlnirea dintre cei doi Putin și Biden a fost văzută ca o supapă ce a asigurat ventilarea frustrărilor economice și geo-strategice ale puteri mondiale, a fost clar din declarațiile celor doi leaderi că nimeni nu a cedat. Politica americană de a exprima forța brută și uneori chiar zeflemitoare, alăturată insultelor zilnice ale micilor actori europeni, la adresa statutului internațional al Federației Rusiei nu a mai fost îndeajuns pentru a opri Kremlinul de la a da un ultimatum. Moscova nu crede în lacrimi ci doar în pedepse.

Iată de ce, activista socială și marxista de serviciu de la Departamentul de Stat, adjunct al secretarului de stat Wendy Sherman, a fost trimisă la Geneva să negocieze cu Serghey Ryabkov, unul dintre cei mai ambițioși adjuncți ai lui Lavrov (titularul externelor Rusiei).  

Cunoscută pentru pozițiile sale de extremă stângă, crescută profesional în interiorul unei grupări revoluționare catolice progresist-transformaționistă pe care celebrul papă Ian Paul II o considera pericol fundamental la adresa religiei catolice, adeptă a intervenționismului brutal și violent în problemele internaționale, diplomata americană are un o voce tabagică care impune. Compensează astfel o fragilitate fizică care ar fi dezavantajat-o la negocierile directe.

Wendy Sherman vs. Serghey Ryabkov

La 72 de ani, Wendy Sherman reprezintă definiția birocratului american impus în eșaloanele superioare ale puterii de la Washington datorită exclusiv loialității ideologice. Pentru ani de zile, câinele de pază al ideologiei neo marxiste din Departamentul de Stat, este cea care a dat afară generații de diplomați experimentați pentru a transpuse în realitate imaginile sale socialiste pe care le-a promovat în tinerețe când a activat ca activist social. Înconjurată numai de ideologi, cu aplombul necesar oricărui birocrat numit de interese de clan (este produsul eminamente ideologic al clanului politic Clinton), Wendy este recunoscută pentru intransigența sa. Iată deci, pe cine a trimis administrația Biden să negocieze pacea, căci în stare de conflict Rusia s-a, deja, declarat prin cele două scrisori trimise în Decembrie.

La 61 de ani, adjunctul ministrului de externe rus, Serghey Ryabkov este produsul unei la fel de cunoscute elite diplomatice, cea construită de către URSS, prin nu mai puțin celebrul Institut pentru Relații Internaționale de la Moscova. La numai 22 de ani, este integrat în Ministerul Afacerilor Externe al URSS. Fluent în limba engleză, poziționat cultural să primească valorile occidentale și să le negocieze în conformitate cu interesele țării sale, este și el adeptul pragmatic al intervenționismului în relațiile internaționale. De data aceasta, de partea Moscovei! Perfect cunoscător al relațiilor internaționale ale URSS și apoi ale Federației Ruse, Serghey Ryabkov este martorul revoltat al pierderii statului de super putere mondială a țării sale. Este un rus fundamental, este imperial până în vârful unghiilor și este un veteran al războaielor diplomatice subterane. Negociator la Geneva pentru ani de zile a acordurilor nucleare dintre Rusia și Washington, este un fin european. Adjunct al lui Lavrov este și principalul strateg al relațiilor Rusiei cu NATO. Un uliu rus, cu o solidă cultură de stânga, imperial prin manifestare și extrem de clar în solicitări, Serghey reprezintă o Rusie aflată în plin proces de re-echilibrare geo-strategică.

Simetria de valori și de experiență, exacta calibrare a vocilor, perfecta geometrie a personalităților fiecăruia dintre negociatori, ne fac să credem că de data ceasta dialogul este unul extrem de serios. Mai mult, în această dimineață Wendy Sherman s-a prezentat într-o ținută care amintește de uniformele vechilor vestale ale stalinismului internațional. Mai mult, ca semn discret, o broșă de chihlimbar asezonând un colier din aceeași rășină fosilizată, vin să amintească că și ea a trecut prin sărăcie. Sobrietatea absolută a celei care poartă responsabilitatea totală a păcii din viitorul imediat, aduce astfel omagiu unui simbol național al bijuteriei de masă ruse, care a făcut mândria femeii sovietice pentru generații, adăugând o rafinată eleganță frumuseții acesteia, căci diamantele sunt doar pentru țarii germani și amantele lor. Apelând la o asemenea simbolistică feminină sovietică, Wendy Sherman transmite un mesaj excepțional. Pentru americanca plecată din ideologia progresistă distrugătoare de statui și identități statal-naționale, expiatoare de grave păcate nord-americane îndelung represate sau falsificate de către un Hollywood iresponsabil, pentru a traversa marile și tot mai înfriguratele Siberii ideologice ale clanului Clinton, chihlimbarul bijuteriilor sale exprimă egalitate de voce, de putere și de mesaj în fața bărbatului rus, imperial și echilibrat strategic.

Pentru specialiști, chihlimbarul lui Wendy Sherman transmite că negocierile de la Geneva vor fi dure, grele și extrem de anevoioase. În aceste zile la Geneva, tuturor le este clar că nu va fi rezolvat misterul Camerei de Chihlimbar furată de către naziști acum 70 de ani.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel