SUA și Rusia se vor confrunta la ONU pe tema armelor nucleare în spațiu

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Rusia se va confrunta cu SUA în cadrul ONU în cursul zilei de astăzi în legătură cu armele nucleare în spațiu, urmând să se voteze o rezoluție prin care se solicită țărilor să prevină o nouă cursă a înarmării.

Alegeri prezidentiale 2024

Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze rezoluția elaborată de SUA, care vine după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o lansa în spațiu.

Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin a declarat că este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

Proiectul afirmă obligația statelor de a respecta Tratatul privind spațiul cosmic și invită țările "să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic și al prevenirii unei curse a înarmărilor".

Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, semnat atât de Rusia, cât și de SUA, interzice țărilor să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă".

Propunerea va fi prezentată Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, și are nevoie de votul a nouă state, fără veto-uri din partea Rusiei, SUA, Chinei, Marii Britanii sau Franței.

Rusia și China intenționează să supună mai întâi la vot un amendament, reluând o propunere din 2008 a celor doi pentru un tratat care să interzică "orice arme în spațiul cosmic sau utilizarea forței împotriva obiectelor din spațiul cosmic".

"Amenințare serioasă la adresa securității naționale"

Șeful Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA i-a cerut în februarie lui Joe Biden să declasifice informații despre "o amenințare gravă la adresa securității naționale".

Acest lucru a avut loc pe fondul temerilor din SUA că Rusia dezvoltă o armă nucleară spațială concepută pentru a ținti sateliți.

Arma nu este încă operațională, dar ar putea pune în pericol rețeaua vitală de sateliți a SUA, a relatat NBC News.

Sateliții americani transmit miliarde de octeți de date în fiecare oră și servesc ca o coloană vertebrală crucială pentru comunicațiile civile, navigație, operațiuni militare și colectarea de informații ale SUA, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel