Iranul este acuzat că "provoacă o criză nucleară" şi că destabilizează Orientul Mijlociu cu rachetele şi dronele sale balistice.
Statele Unite şi aliaţii lor arabi din Golful au adresat miercuri un avertisment comun Iranului, acuzat că "provoacă o criză nucleară" şi că destabilizează Orientul Mijlociu cu rachetele şi dronele sale balistice, notează AFP.
"Toţi participanţii au îndemnat noul guvern iranian să profite de oportunitatea diplomatică" legată de negocierile de la Viena pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Iranului "cu scopul de a preveni un conflict şi o criză", au declarat Washingtonul şi Consiliul de Cooperare al Golfului într-un comunicat comun, la finalul unei reuniuni la Riad a grupului lor de lucru asupra Iranului.
Aceste negocieri indirecte între americani şi iranieni, suspendate de la alegerea în iunie a unui nou preşedinte în Iran, urmează să fie reluate la sfârşitul lui noiembrie. Ele urmăresc să relanseze acordul din 2015 destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, din care Statele Unite s-au retras în 2018, antrenând încălcarea de către Republica Islamică a mai multor limite ale programului său nuclear.
"Iranul a depăşit etape care nu răspund niciunei nevoi civile, dar care s-ar putea dovedi a fi importante pentru un program de arme nucleare", au deplâns reprezentanţii Statelor Unite, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului, Bahrainului, Omanului şi Kuweitului.
Aceste ţări au condamnat, de asemenea, "politicile agresive şi periculoase" atribuite Teheranului, printre care "proliferarea şi utilizarea directă a rachetelor balistice avansate" şi a dronelor.
"Sprijinul Iranului pentru miliţiile armate din întreaga regiune şi programul său de rachete balistice reprezintă o ameninţare clară la adresa securităţii şi stabilităţii", au avertizat ei.
Unele ţări din Golf, cum ar fi Qatarul şi Omanul, sunt frecvent considerate drept canale utilizate de Statele Unite pentru a comunica cu Iranul. Arabia Saudită, un regat sunnit adversar înverşunat al Iranului şiit, a demarat recent un dialog discret, dar remarcat, cu vecinul său sub auspiciile Irakului.
Aceste ţări din Golf au "informat" Washingtonul "despre eforturile lor pentru a construi canale diplomatice eficiente cu Iranul" cu scopul de a favoriza detensionarea tensiunilor, cu sprijinul descurajării militare americane.
Participanţii la reuniune au subliniat Republicii Islamice avantajele îmbunătăţirii relaţiilor cu vecinii săi arabi şi ridicării sancţiunilor americane, în cazul în care negocierile de la Viena vor avea succes, precizează Agerpres.
Dar "aceste eforturi diplomatice vor eşua dacă Iranul continuă să provoace o criză nucleară", au mai avertizat Statele Unite şi Consiliul de Cooperare al Golfului, potrivit AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News