SUA și Ucraina semnează un acord de apărare, considerat primul pas spre aderarea la NATO

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să consolideze capacitățile de apărare ale Ucrainei în fața agresiunii rusești. Acordul, semnat la summitul G7 din Italia, este văzut ca un pas semnificativ către aderarea Ucrainei la NATO.

Textul acordului prevede consultații imediate între oficialii americani și ucrainieni în termen de 24 de ore de la un atac armat sau de la o amenințare iminentă la adresa Ucrainei, pentru a stabili măsurile defensive suplimentare necesare. Statele Unite își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea, integritatea teritorială și apărarea Ucrainei, potrivit CNN.

Ambele părți recunosc nevoia Ucrainei de a dezvolta o forță militară robustă, capabilități solide și o bază industrială de apărare puternică, aliniată la standardele NATO. SUA se angajează să ofere sprijin pe termen lung sub formă de echipamente militare, instruire, consultanță, asistență, informații, securitate, sprijin pentru industria de apărare și resurse instituționale pentru a facilita dezvoltarea forțelor ucrainene de securitate și apărare.

Zelenski, președintele care a mai semnat anterior un acord bilateral de securitate și cu Japonia, solicită de multă vreme aderarea țării sale la NATO, o perspectivă la care aliații occidentali nu au fost receptivi până acum. Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord stipulează că un atac împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

„Se afirmă că America susține viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și recunoaște că acordul nostru de securitate este o punte către aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat Zelenski la o conferință de presă cu președintele american Joe Biden.

„Este foarte important pentru toți ucrainenii și pentru toți europenii să știe că nu va exista un deficit de securitate în Europa, care să tenteze agresorul pe calea războiului și să facă viitorul incert”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel