SUA au încetat să mai împărtășească informații despre stocul său nuclear strategic cu Rusia, ca răspuns la decizia Moscovei de luna trecută de a-și suspenda participarea la un tratat care limitează desfășurarea focoaselor atomice.
Decizia a fost transmisă Rusiei luni, a declarat marți John Plumb, secretarul adjunct al Apărării pentru Politica Spațială al Pentagonului.
Mișcarea vine după ce Rusia a declarat că suspendă participarea la acordul nuclear de după Războiul Rece și pune sub semnul întrebării viitorul participării Washingtonului la Noul Tratat de Reducere Strategică a Armelor din 2010, într-un moment de tensiuni sporite cu Moscova, scrie Politico.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că intenționează să organizeze arme nucleare tactice în Belarus, deoarece trupele sale suferă pierderi uluitoare în războiul său vechi de 13 luni din Ucraina.
Noul START, care a fost reînnoit la începutul administrației Biden, limitează numărul de focoase nucleare desfășurate la 1.550 și stabilește alte limite asupra numărului de bombardiere și lansatoare cu capacitate nucleară.
Dar după ce Rusia a declarat recent că nu va mai respecta tratatul și a încetat să mai schimbe informații cu SUA cu privire la stocurile sale, administrația Biden a continuat să urmeze pactul, până acum.
”Nu am primit nicio notificare zilnică de la ei de atunci”, a spus Plumb.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că suspendarea tratatului de către Rusia este ”invalidă din punct de vedere juridic” și se adaugă la ”încălcările existente ale Noului Tratat START de către Moscova. În consecință, ca o contramăsură legală menită să încurajeze Rusia să revină la conformitatea cu tratatul, Statele Unite nu vor furniza Rusiei actualizarea bianuală a datelor.”
Totuși, Moscova continuă să furnizeze SUA informații despre stocurile sale nucleare în temeiul altor tratate de control al armelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News