SUA iau măsuri cu privire la zborurile către Haiti.
Autoritatea de reglementare a aviației civile din Statele Unite a suspendat toate zborurile către Haiti timp de o lună, după ce două avioane ale unor companii aeriene americane au fost lovite de gloanțe în timp ce survolau capitala țării Haiti, Port-au-Prince, pe fondul escaladării violenței între bande.
Luni, un avion al companiei Spirit Airlines a fost lovit de focuri de armă în timp ce încerca să aterizeze în Port-au-Prince, provocând ceea ce compania aeriană a descris ca fiind „răni minore” pentru un membru al echipajului. Ulterior, JetBlue a declarat că, în urma unei inspecții efectuate după zbor la New York, au fost constatate daune provocate de un glonț pe unul dintre avioanele sale care se întorceau din Haiti.
Autoritățile haitiene au suspendat deja zborurile spre și dinspre Port-au-Prince timp de o săptămână. Marți, Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a emis o notificare prin care interzice operațiunile aviației civile americane în Haiti la o înălțime mai mică de aproximativ 3km, timp de 30 de zile.
Organizația Națiunilor Unite a anunțat marți că zborurile sale au fost, de asemenea, reținute la sol. „Probabil ați văzut că, după ce un avion al companiei Spirit Airlines a fost atacat în timp ce se apropia de aeroportul din Port-au-Prince, aeroportul a fost acum închis până pe 18 noiembrie”, a declarat Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, în cadrul unei ședințe de informare de marți.
„Ca urmare, toate zborurile ONU au fost suspendate, limitând în mod evident fluxul de ajutor umanitar și de personal umanitar în țară”, a spus el, adăugând că mișcarea a peste o duzină de camioane care conțineau alimente critice și provizii medicale către sudul Haiti a fost, de asemenea, amânată.
De aproape un an, Haiti este afectată de o activitate generalizată a bandelor și de haos politic, iar actorii internaționali au fost, de asemenea, afectați de violențe directe în ultimele săptămâni. Luna trecută, un elicopter al Organizației Națiunilor Unite a fost de asemenea lovit de gloanțe în timp ce survola Port-au-Prince. În octombrie, într-un incident separat, bandele au țintit cu focuri de armă vehiculele Ambasadei SUA, provocând ulterior evacuarea a 20 de angajați ai ambasadei.
La sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, atacurile coordonate ale bandelor au forțat închiderea atât a aeroportului, cât și a principalului port maritim din capitala haitiană, blocând livrările vitale de alimente și ajutor umanitar către țara din Caraibe.
Luni, compania Spirit a declarat că zborul său 951 de la Fort Lauderdale, Florida, la Port-au-Prince a fost deviat și a aterizat la Santiago, în Republica Dominicană, unde „o inspecție a relevat dovezi de deteriorare a aeronavei în concordanță cu focuri de armă”.
Aeronava a fost scoasă din serviciu, iar serviciile Spirit către Port-au-Prince și Cap-Haitien au fost suspendate, a declarat compania aeriană.
Ca răspuns la incidentul menționat anterior, transportatorii americani JetBlue și American Airlines au anulat temporar zborurile spre și dinspre Haiti. Într-o declarație ulterioară, JetBlue și-a prelungit suspendarea zborurilor până pe 2 decembrie, afirmând că au fost identificate daune provocate de un glonț la unul dintre avioanele sale care se întorceau din Haiti.
Zborul JetBlue 935 a aterizat pe Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York fără nicio problemă raportată inițial, dar o inspecție ulterioară zborului a identificat ulterior că exteriorul aeronavei a fost lovit de un glonț, a declarat compania aeriană.
„Investigăm în mod activ acest incident în colaborare cu autoritățile relevante”, a declarat JetBlue, citând ”tulburările civile în curs” pentru decizia sa de a suspenda zborurile.
Incidentele au avut loc în aceeași zi în care consiliul de tranziție din Haiti a investit un nou prim-ministru, omul de afaceri Alix Didier Fils-Aime, care s-a angajat să restabilească democrația și securitatea în țară.
Fils-Aimé a depus luni jurământul oficial în calitate de nou prim-ministru al Haiti, în cadrul unei ceremonii la care au participat diverși oficiali guvernamentali în Port-au-Prince.
„Ne aflăm într-o tranziție, un proiect imens. Bineînțeles, primul proiect esențial - și unul necesar pentru succesul tranziției - este restabilirea securității!” a declarat Fils-Aimé în cadrul ceremoniei, stârnind aplauzele celor prezenți.
Consiliul de tranziție l-a ales pe Fils-Aimé pentru această funcție după ce opt dintre cei nouă membri cu drept de vot au semnat o declarație pe 8 noiembrie pentru a-l înlocui pe Garry Conille, care era în funcție de mai puțin de un an. Copii ale declarației semnate au fost divulgate în cursul weekendului și publicate în gazeta oficială a țării luni dimineață.
Într-o declarație împărtășită duminică cu CNN, membrul consiliului, Fritz Jean, a declarat că consiliul a ajuns la decizia sa după ce a luat în considerare mai multe probleme legate de mandatul de prim-ministru al lui Conille. Printre acestea, Jean a spus că Conille a luat decizii fără să informeze consiliul și și-a asumat îndatoririle președintelui, cum ar fi implicarea în afaceri diplomatice.
Statele Unite au declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Fils-Aimé și cu consiliul. Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a avertizat, de asemenea, că guvernul de tranziție din Haiti ar trebui să acorde prioritate guvernării în fața „intereselor personale concurente ale actorilor politici”.
Conille a recunoscut marți numirea lui Fils-Aimé și i-a urat succes. „În acest moment crucial, unitatea și solidaritatea sunt esențiale pentru țara noastră. Trăiască Haiti!”, a scris el pe X.
Predecesorul lui Conille, Ariel Henry, a demisionat la începutul acestui an, pe fondul creșterii violenței între bande.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu