SUA taie subvenţiile pentru mașinile electrice cu baterii făcute în China sau în "țările prietene"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Subvențiile acordate în Statele Unite pentru achiziționarea vehiculelor electrice nu vor mai fi disponibile pentru achiziționarea mașinilor care conțin componente de baterii fabricate în China sau în alte "țări rivale". 

Această schimbare a fost anunțată vineri de către Departamentul Trezoreriei, conform informațiilor furnizate de AFP și citate de Agerpres. "Pentru a consolida securitatea lanţurilor de aprovizionare americane, începând din 2024, un vehicul curat eligibil nu va putea conţine componente ale bateriei fabricate sau asamblate" în China, Rusia, Coreea de Nord sau Iran, a subliniat Trezoreria într-un comunicat. În plus, "din 2025, un vehicul curat eligibil nu va putea conţine metale critice extrase, procesate sau reciclate" de una dintre aceste ţări.

Planul amplu al lui Joe Biden pentru combaterea schimbărilor climatice, cunoscut sub denumirea de Inflation Reduction Act (IRA), propune o scutire fiscală de până la 7.500 de dolari pentru achiziționarea vehiculelor electrice produse în Statele Unite.

Această propunere a fost făcută publică într-un context în care Washingtonul își concentrează eforturile pentru a reduce dependența industriei auto în plină ascensiune de China. Cu toate acestea, măsura ar putea determina o reducere a numărului de vehicule eligibile pentru scutiri fiscale, în timp ce adaugă presiune producătorilor auto, deja confruntați cu tranziția către fabricarea de mașini electrice.

"Soluţii ocolitoare şi întârzieri"

Senatorul Joe Manchin, un democrat cu orientare centristă a cărui susținere a fost crucială pentru adoptarea IRA, consideră totuși că aceste reguli nu sunt suficient de robuste pentru a forța mutarea lanțurilor de aprovizionare departe de China.

"Această administraţie încearcă, încă o dată, să găsească soluţii ocolitoare şi întârzieri care să lase uşa larg deschisă Chinei pentru a profita de pe urma contribuabililor americani", a declarat el într-un comunicat.

Mike Gallagher, liderul republican al Comisiei speciale a Camerei Reprezentanților privind Partidul Comunist Chinez, a avertizat că propunerea, din contră, ar intensifica dependența de China prin invocarea unor excepții de la reguli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel