SUA transferă 5,4 milioane de euro, confiscați de la mogulul rus Konstantin Malofeev, pentru reconstruirea Ucrainei

Konstantin Malofeev/ foto Youtube
Konstantin Malofeev/ foto Youtube

Lovitură a americanilor pentru miliardarul rus Konstantin Malofeev, văzut unul dintre principali sponsori ai separatiștilor din estul Ucrainei. 

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, transmite sâmbătă AFP, conform Agerpres.

”Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat "pentru a sprijini poporul ucrainean", a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin, prezent alături de el, a salutat acest transfer "în valoare de 5,4 milioane de dolari" pentru "reconstruirea Ucrainei".

"Toţi ucrainenii au suferit, într-un fel sau altul, de pe urma acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite", a scris el pe Twitter.

Cine este Malofeev



Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de "încercarea de a se sustrage de la sancţiuni prin folosirea unor complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa", potrivit Washingtonului.

Banii i-au fost sechestrați la începutul săptămânii, asta după ce ar fi încercat să-i transfere unui partener al său, încălcând sancțiunile SUA. Miliardarul rus este în vizorul SUA nu încă 2014. De asemenea, se află pe lista sancțiunilor impuse și de UE și Canada, din același an. Ucraina l-a acuzat, din 2017, că a finanțat grupuri paramilitare ilegale. Mogulul este președintele CA al grupului media Țargrad, un grup susținător al președintelui rus Vladimir Putin. 

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA au anunţat în numeroase rânduri sancţiuni împotriva companiilor sau cetăţenilor ruşi. Ele vizează în special îngheţarea posibilelor active ale unor astfel de persoane pe teritoriul SUA şi interzicerea tuturor interacţiunilor acestora cu băncile americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel