SUA trebuie să fie pregătite pentru războaie simultane cu China şi Rusia - raport

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

SUA trebuie să se pregătească pentru posibile războaie simultane cu Rusia şi China prin sporirea forţelor sale convenţionale, întărirea alianţelor şi îmbunătăţirea programului de modernizare a armelor nucleare, a transmis joi un grup bipartizan desemnat de Congres, conform Reuters.

Raportul Comisiei pentru Postura Strategică a venit în condiţiile tensiunilor cu China din cauza Taiwanului şi a altor probleme, ca şi pe fondul agravării fricţiunilor cu Rusia în legătură cu invazia acesteia în Ucraina. Un înalt oficial implicat în redactarea raportului a refuzat să spună dacă din discuţiile comisiei pentru informaţii a reieşit vreo cooperare între China şi Rusia în domeniul armelor nucleare.

"Ne facem griji...ar putea exista o coordonare finală între ele într-un fel, ceea ce ne duce la această ipoteză cu două războaie", a spus oficialul sub condiţia anonimatului. Descoperirile ar da peste cap actuala strategie de securitate naţională a Statelor Unite care prevede câştigarea unui conflict, descurajând în acelaşi timp altul şi necesită creşteri uriaşe ale cheltuielilor pentru apărare cu un sprijin incert al Congresului.

"Recunoaştem realităţile bugetare, dar credem, de asemenea, că naţiunea trebuie să facă aceste investiţii", au afirmat în prefaţa raportului preşedintele democrat al comisiei care l-a elaborat, Madelyn Creedon, a fostă directoare adjunctă a agenţiei care supraveghează armele nucleare din SUA, şi vicepreşedintele comisiei, Jon Kyl, fost senator republican.

Luând cuvântul la un briefing organizat pentru publicarea raportului, dl Kyl a spus că preşedintele şi Congresul trebuie să "explice poporului american" că nişte cheltuieli mai mari pentru apărare sunt un preţ mic de plătit "pentru a exclude, sperăm" posibilitatea unui posibil război nuclear implicând SUA, China şi Rusia.

Concluziile raportului contrastează cu poziţia preşedintelui american Joe Biden conform căreia actualul arsenal nuclear american este suficient pentru a descuraja forţele combinate ale Rusiei şi Chinei. Structura arsenalului "depăşeşte în continuare ceea ce este necesar pentru a menţine un număr suficient de ţinte adverse în pericol, astfel încât să descurajeze un atac nuclear inamic", a transmis Asociaţia pentru Controlul Armelor, ca răspuns la raport.

"SUA şi aliaţii săi trebuie să fie gata să descurajeze şi să învingă ambii adversari în acelaşi timp", a comunicat Comisia pentru postura strategică. "Ordinea internaţională condusă de SUA şi valorile pe care le susţine sunt ameninţate de regimurile autoritare chinez şi rus".

În 2022, Congresul a creat un comitet format din şase democraţi şi şase republicani pentru a evalua ameninţările pe termen lung la adresa SUA şi a recomanda schimbări în cadrul forţelelor convenţionale şi nucleare ale ţării. Comitetul a acceptat o prognoză a Pentagonului conform căreia extinderea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei va face probabil ca până în 2035 aceasta să dispună de 1.500 de focoase nucleare, SUA urmând să se confrunte astfel pentru prima dată cu un al doilea rival major deţinător de arme nucleare.

Ameninţările chineze şi ruseşti vor deveni acute în perioada 2027-2035, aşa că "deciziile trebuie luate acum pentru ca naţiunea să fie pregătită", se arată în raportul de 145 de pagini. Conform raportului, programul de modernizare a armelor nucleare din SUA pe o durată 30 de ani, care a început în 2010 şi a fost estimat în 2017 că va costa aproximativ 400 de miliarde de dolari până în 2046, trebuie să fie finanţat în totalitate pentru a moderniza toate focoasele, sistemele de lansare şi infrastructura conform programului.

Alte recomandări au inclus desfăşurarea mai multor arme nucleare tactice în Asia şi Europa, dezvoltarea planurilor de desfăşurare a unora sau a tuturor focoaselor nucleare de rezervă din SUA şi producerea mai multor bombardiere invizibile B-21 şi submarine nucleare de clasă Columbia, peste numărul planificat acum. Comitetul a cerut, de asemenea, sporirea "dimensiunii, tipului şi posturii" forţelor convenţionale americane şi aliate. Dacă astfel de măsuri nu vor fi adoptate, "probabil" că SUA va trebui să-şi sporească dependenţa de armele nucleare, se arată în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel