Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat marţi că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, transmite Reuters.
'Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România', a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului. 'Suntem foarte, foarte concentraţi pe program', a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.
În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize. Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.
'De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc', a spus Dow. În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii 'şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver'.
În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor, potrivit Agerpres
„Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%. Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%”, declara Bogdan Aurescu în urmă cu cîteva luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu