SUA urmăresc să grăbească transporturile de arme către Taiwan pe fondul „agresiunii Chinei” și a unei posibile invazii

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii intenționează să grăbească transportul de armament către Taiwan, pe fondul agresiunilor tot mai mari ale Republicii Populare Chineze.

Un proiect de lege prezentat de doi membri ai Congresului SUA urmărește să accelereze transportul de arme către Taiwan prin îmbunătățirea transparenței procesului de vânzare a armelor.

Reprezentanții republicani Young Kim și Michael McCaul au introdus Legea privind soluțiile de livrare a exporturilor de arme (H.R. 8259), care este concepută să „urmărească transferurile și să asigure livrarea eficientă a echipamentelor de apărare ale SUA vândute Taiwanului și altor aliați din Indo Pacific”. Proiectul de lege urmărește să sporească transparența tranzacțiilor cu arme și să identifice blocajele care împiedică livrarea rapidă a transporturilor de arme.

Dacă va fi aprobat, actul ar necesita rapoarte din partea secretarului de apărare și a secretarului de stat pe lista vânzărilor de arme aprobate către Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

Trebuie furnizate datele estimate de început și de încheiere pentru livrările de arme aprobate și incomplete. De asemenea, trebuie oferite modificări ale acestor expedieri, împreună cu o explicație pentru întârzieri, opțiuni pentru mijloacele de a accelera expedierile și competențe pe care Congresul le poate folosi pentru a accelera transferurile. De asemenea, trebuie inclusă o descriere a eforturilor intra-agenție de a sprijini aceste livrări.

Proiectul de lege ar necesita, de asemenea, o explicație separată a pașilor pe care Departamentul de Stat îi adoptă pentru a grăbi transporturile către Taiwan.

Sprijinirea aliaților SUA este esențială pentru protejarea rutelor comerciale vitale

Într-un comunicat de presă, Kim a declarat că sprijinirea aliaților va fi esențială pentru asigurarea siguranța americanilor în țară și în străinătate, pentru protejarea rutelor comerciale vitale și pentru consolidarea economiei și a securității naționale.

„Trebuie să ne asigurăm că aliații au încredere în cuvântul Americii, care este înspăimântător pentru adversarii noștri și este urmat de acțiuni puternice și decisive de liderii noștri”, a spus Kim.

Reprezentantul a subliniat că proiectul de lege va asigura că „echipamentele de apărare deja achiziționate din SUA de către Taiwan și alți aliați din regiune sunt urmărite și livrate cât mai eficient posibil, pe măsură ce Partidul Comunist Chinez urmărește o agresiune ulterioară. Voi face tot ce pot pentru a asigura că Statele Unite rămân lider pe scena mondială”.

La rândul său, McCaul a avertizat că întârzierile livrărilor de arme către Taiwan „subminează capacitatea noastră de a descuraja un atac din China. Acest lucru este incredibil de îngrijorător, pe măsură ce China își intensifică simțămintele belicoase față de Taiwan”. El a felicitat-o ​​apoi pe Kim pentru eforturile ei de a urmări problema și alte acorduri de arme cu aliații din regiune.

Steve Chabot, un co-sponsor al proiectului de lege, a spus că este „de neconceput că nu putem să livrăm Taiwanului armele de care are nevoie în timp util”. Chabot a descris proiectul de lege al lui Kim ca aducând „un accent foarte necesar acestei provocări urgente”, conform Taiwan News.

SUA au trimis avioane militare într-o zonă în care China spune că are „drepturi suverane și jurisdicție”

SUA au trimis două avioane militare în strâmtoarea Taiwan marți (28 iunie), în ciuda afirmațiilor Chinei că respectiva zonă este teritoriul său intern.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin (汪文斌), a susținut pe 13 iunie că Beijingul are „suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra strâmtorii Taiwan” și a descris strâmtoarea ca fiind împărțită în mai multe zone care includ: „ape interioare, mare teritorială, zonă învecinată și Zona Economică Exclusivă”. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, Joanne Ou (歐江安), a replicat că strâmtoarea reprezintă ape internaționale, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: „Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională... garantată de dreptul internațional”.

Pe 24 iunie, un avion de patrulă și recunoaștere P-8A Poseidon al Marinei SUA a survolat strâmtoarea Taiwan. Ca răspuns la rapoartele despre zbor, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a confirmat zborul printr-o declarație care spunea: „Operând în strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite susțin drepturile și libertățile de navigație ale tuturor națiunilor.”

Inițiativa de investigare a situației strategice în Marea Chinei de Sud (SCSPI), cu sediul la Beijing, a postat marți un tweet în care susținea că un avion de război electronic și de recunoaștere EP-3E Aries II al Marinei SUA (USN) „s-a scufundat în strâmtoarea Taiwan” ieri dimineață (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel