Dacă se ajunge la un acord pentru a merge mai departe cu o centrală, România ar putea deveni prima țară din Europa, și poate din lume, care să aibă o astfel de centrală, cunoscută sub numele de mic reactor modular.
Statele Unite au anunțat luni că vor pune la dispoziție României un simulator de pregătire în vederea construirii unui nou tip de centrală nucleară în țară, potrivit New York Times.
La întâlnirea de luni au participat secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk, ministrul Energiei, Virgil Popescu și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.
Proiectate pentru a fi mai ieftine și mai ușor de construit decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători.
Cea din România urma să fie construită de NuScale Power, o companie start-up cu sediul în Portland, Oregon. Guvernul a anunțat că centrala va fi construită la Doicești, pe locul unei centrale pe cărbune la aproximativ 80 km nord-vest de Bucureşti.
Descriere foto: In img. (de la stg. la dr.): Virgil Popescu, ministrul Energiei, David Muniz, insarcinat cu afaceri ad-interim al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, si David M. Turk, Deputy Executive Director International Energy Agency (IEA), participa la conferinta de presa privind introducerea tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) in strategia energetica a Romaniei organizata de Ambasada SUA.
Abordarea NuScale cu privire la energia nucleară implică construirea de reactoare relativ mici în fabrici și apoi asamblarea unor grupuri din acestea la fața locului pentru a genera energie. Scopul este de a reduce atât costurile, cât și timpul de construcție. Centralele nucleare moderne convenționale pot costa 10 miliarde de dolari sau mai mult.
„Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Ciucă.
Planul presupune construirea unei centrale electrice formată din șase dintre unitățile modulare. Centrala ar genera 462 de megawați de energie electrică, făcând-o de dimensiunea unei centrale electrice convenționale de dimensiuni medii.
O astfel de facilitate ar putea costa aproximativ 1,6 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate de Ambasada SUA la București. Speranța este că va funcționa până la sfârșitul deceniului. Directorii NuScale spun că alegerea unei foste centrale de cărbune ar economisi bani prin utilizarea unora dintre centralele existente, cum ar fi conexiunile la rețeaua electrică, și ar oferi de lucru pentru forța de muncă a centralei pe cărbune.
Simulatorul ar urma să fie amplasat la o universitate din București și folosit pentru a pregăti români și alții din regiune pentru a opera unul dintre reactoare. Guvernul SUA ar plăti pentru asta, în semn de angajament față de înțelegere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News