SUA vând rachete antitanc către Kosovo

Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay
Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay

Statele Unite ale Americii au anunţat viitoarea vânzare de rachete antitanc către Kosovo pentru a apăra "integritatea" teritoriului din Peninsula Balcanică pe care Serbia încă refuză să-l recunoască la un sfert de secol după un război criminal, notează AFP.

Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra 246 de rachete Javelin, o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale forţelor ruseşti, a anunţat Departamentul de Stat. Cu materialul legat de aceste rachete, valoarea vânzării se ridică la 75 de milioane de dolari, a spus ministerul într-un comunicat.

Acest acord "va îmbunătăţi capacităţile pe termen lung ale Kosovo de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a adăugat diplomaţia americană.

În mod oficial, Congresul poate încă bloca vânzarea, dar este puţin probabil să facă acest lucru. Anunţul acestei vânzări intervine în contextul în care Kosovo a suspendat recent obligaţia pentru maşinile înmatriculate în Serbia care călătoresc pe teritoriul său de a ascunde simbolurile sârbeşti de pe plăcuţele de înmatriculare, la scurt timp după o decizie reciprocă a Serbiei.

Uniunea Europeană, care conduce dialogul dintre cei doi foşti inamici, a salutat "un pas pozitiv".

Relaţiile dintre Kosovo şi Serbia au trecut din criză în criză de la războiul dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti albanezi, care s-a încheiat în 1999 cu intervenţia NATO împotriva Belgradului.

Kosovo, care are o minoritate sârbă de 120.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 1,8 milioane, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, pe care Belgradul nu a acceptat-o niciodată.

"Kosovo - leagănul naţional şi religios al Serbiei"



Relaţiile s-au deteriorat şi mai mult odată cu instalarea în luna mai a unor primari albanezi în patru oraşe din nordul Kosovo, cu o majoritate sârbă, după boicotarea alegerilor locale de către electoratul sârb.

Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru unii sârbi, care consideră teritoriul drept leagănul lor naţional şi religios. În ciuda sprijinului său istoric pentru Pristina, Statele Unite sunt frustrate de ceea ce consideră a fi intransigenţa primului ministru kosovar Albin Kurti. 

Citește și detalii - Kosovo renunță temporar la obligaţia de a acoperi simbolurile sârbe de pe plăcuţele de înmatriculare ale mașinilor

'Înlăturarea autocolantelor este un act de bună vecinătate şi survine după recunoaşterea deplină a plăcuţelor de înmatriculare ale Republicii Kosovo de către Serbia', se arată într-un comunicat al guvernului publicat joi seara. Până în prezent, pentru a intra în Kosovo, şoferii vehiculelor înmatriculate în Serbia trebuiau să lipească un autocolant pe stemă şi literele 'SRB' pe plăcuţele de înmatriculare.

În ceea ce priveşte maşinile înmatriculate în Kosovo, acestea nu puteau să intre în Serbia. Însă Belgradul, care nu a recunoscut niciodată independenţa fostei sale provincii, a anunţat la sfârşitul lunii decembrie ridicarea acestei interdicţii, iar de la 1 ianuarie, vehiculele kosovare pot trece graniţa în Serbia. Serbia şi Kosovo au convenit să-şi recunoască plăcuţele de înmatriculare în urma unui acord încheiat în 2011 sub egida Uniunii Europene, însă decizia nu a fost niciodată pusă în aplicare complet.

'Respectarea suveranităţii fiecăruia este cheia pentru a face viaţa oamenilor mai uşoară', a declarat premierul kosovar Albin Kurti într-o postare pe reţeaua X. 'Guvernul nostru a respectat decizia guvernului Serbiei, autorizând plăcuţele de înmatriculare sârbe să intre în Kosovo fără autocolante, la fel cum plăcuţele de înmatriculare din Kosovo intră liber în Serbia', a mai spus el. Problema plăcuţelor de înmatriculare a generat tensiuni în mai multe rânduri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel