SUA vor să facă economii cu apărarea. Biden plănuiește să reducă cu 18% achiziția de avioane F-35, ca parte a planului de tăieri bugetare

 Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele american Joe Biden își dorește o reducere cu 18% a numărului de avioane de luptă F-35 pe care Pentagonul le va achiziționa anul viitor, potrivit a două surse familiare cu situația, citate de Reuters.

Acest lucru vine ca urmare a plafonului impus de Congres asupra dimensiunii viitorului buget de apărare, obligând administrația să găsească economii.

Comanda Pentagonului pentru avionul invizibil LMT.N al Lockheed Martin va scădea la sub 70, de la o comandă preconizată de 83, reprezentând o scădere estimată a cheltuielilor pentru avioane de aproximativ 1,6 miliarde de dolari.

Reducerea comenzilor de F-35 ar putea afecta marele contractor de apărare, care câștigă aproximativ un sfert din veniturile sale din programul de avioane. Cererea internațională pentru aceste avioane, care costă între 80 și 120 de milioane de dolari fiecare, în funcție de tip, rămâne puternică.

Acțiunile Lockheed au scăzut cu 2,6% după știrea, care a fost raportată inițial de Reuters.

Lockheed a declarat într-un comunicat că "așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu administrația Biden și Congresul" la bugetul pentru anul fiscal 2025 în lunile următoare.

Se așteaptă ca cererea bugetară generală a lui Biden pentru apărare și securitate națională să fie de 895 de miliarde de dolari, ceea ce obligă la reduceri profunde într-o gamă largă de programe, la întârzieri la programele existente și la încetinirea eforturilor de construire a stocurilor de arme epuizate de războaiele din Ucraina și Israel.

Negocierile bugetare între secretarul Apărării Lloyd Austin și Biroul de Management și Buget al Casei Albe s-au încheiat în mare parte, dar suma finală ar putea să se schimbe înainte ca cererea de buget să fie dezvăluită pe 11 martie, au adăugat sursele.

Controlorul Pentagonului a refuzat să comenteze, iar biroul programului comun care gestionează programul F-35 a refuzat de asemenea să comenteze.

Anul trecut, Pentagonul a prognozat că va achiziționa 83 de avioane de luptă F-35 invizibile de la Lockheed Martin pentru 9,8 miliarde de dolari.

Bugetul plafonat

Primăvara trecută, Pentagonul a estimat că va avea nevoie de aproximativ 880 de miliarde de dolari în 2025 și un buget total pentru apărarea națională de 929 de miliarde de dolari.

Dar acordul bugetar pe doi ani încheiat la mijlocul anului 2023 a plafonat bugetul apărării pentru 2025 la 1% peste bugetul de 886 de miliarde de dolari pentru 2024. În consecință, bugetul total al lui Biden pentru securitate națională în 2025 va fi de 895 de miliarde de dolari.

Se estimează că partea Pentagonului din bugetul pentru apărare națională va fi de 850 de miliarde de dolari, potrivit unui director din industrie și unui fost oficial din domeniul apărării informate despre această problemă. Reducerea de 30 de miliarde de dolari va afecta și alte programe.

De exemplu, o parte din cei 2 miliarde de dolari destinați apărării antirachetă pentru Guam - considerată importantă pentru descurajarea Chinei în Pacific - se numără și printre reducerile sugerate.

Alte programe care ar putea fi reduse includ modernizarea sistemului de apărare antirachetă din Alaska, cunoscut sub numele de Ground Based Interceptors, și rachetele SM3-1B fabricate de RTX Corp RTX.N pentru navele Aegis.

Programele amânate includ încetinirea comenzilor pentru un portavion și submarine din clasa Virginia, potrivit a doi angajați ai Congresului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel