Sub presiunea bandelor care produc haos în Haiti, premierul Ariel Henry a demisionat - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul din Haiti, Ariel Henry, a demisionat.

Premierul din Haiti, Ariel Henry, a demisionat după ce a fost supus sub presiuni timp de mai multe săptămâni.

Liderii regionali s-au întâlnit în Jamaica pentru a vorbi despre o tranziție politică în Haiti.

În prezent, premierul este blocat în Pueto Rico de bande înarmate care i-au interzis să se întoarcă acasă.

Foto: Agerpres

Henry i-a îndemnat pe haitieni să rămână calmi într-un videoclip în care și-a anunțat demisia.

”Guvernul pe care îl conduc va demisiona imediat după instalarea unui consiliu de tranziție”, a declarat Henry.

”Vreau să mulțumesc poporului haitian pentru oportunitatea care mi-a fost acordată. Le cer tuturor haitienilor să rămână calmi și să facă tot ce pot pentru ca pacea și stabilitatea să revină cât mai repede posibil”, a mai precizat fostul premier.

Foto: Agerpres

Ariel Henry a condus țara în mod presupus interimar din iulie 2021, după asasinarea fostului președinte Jovenel Moïse în iulie 2021, a amânat în mod repetat alegerile, spunând că mai întâi trebuie restabilită securitatea.

Bande puternic înarmate au controlat străzile capitalei haitiene Port-au-Prince în ultimele zile, cerând demisia premierului. Port-au-Prince și regiunea înconjurătoare se află sub stare de urgență de o lună, în timp ce starea de asediu a fost prelungită.

Foto: Agerpres

Ariel Henry era în Kenya pentru a semna un acord pentru combaterea violenței atunci când bandele au atacat secțiile de poliție și au vizat două dintre cele mai mari închisori din Haiti.

Avionul care îl transporta pe Henry nu a putut să aterizeze din cauza unor atacuri de pe aeroportul internațional din Haiti, informează BBC.

Intervenția Statelor Unite ale Americii

Inițial, Casa Albă a vrut ca Henry să se întoarcă în Haiti pentru a supraveghea procesul de tranziție, dar ferocitatea luptelor din țară a făcut ca Washingtonul să se răzgândească în ultimele zile. Fără sprijinul Departamentului de Stat al SUA sau al vecinilor săi, era clar că Henry trebuia să demisioneze.

Fostul premier și-a exprimat dorința de a se întoarce în Haiti, dar situația de securitate trebuie să se îmbunătățească înainte de a putea face acest lucru, potrivit SUA.

Foto: Agerpres

Un oficial american de rang înalt a declarat că Henry a luat prima decizie de a demisiona vineri, dar a așteptat un anunț oficial pentru a putea purta discuții.

Secretarul de stat american Blinken s-a angajat să aloce încă 100 de milioane de dolari (78 de milioane de lire sterline) pentru forța de securitate de 1.000 de oameni susținută de ONU pe care Kenya ar trebui să o conducă în Haiti.

Foto: Agerpres

În urma anunțului făcut de Blinken, contribuția americană propusă pentru forța de securitate se ridică acum la 300 de milioane de dolari, la care se adaugă alte 33 de milioane de dolari alocate pentru ajutor umanitar.

În urma reuniunii de la Kingston, președintele grupului Caricom și președintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat: ”Recunoaștem demisia sa după înființarea unui consiliu prezidențial de tranziție și numirea unui prim-ministru interimar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel