Sub capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia s-ar afla îngropat un oraş secret, de mărimea Bucureştiului, potrivit mai multe legende urbane, preluate inclusiv de Discovery. Rușii ar fi scanat zona în anii '90, dar fără a "transpira" vreo informație în această direcție.
Conform adepţilor teoriilor conspiraţiei, dacii ar fi „sculptat” munţii şi ar fi ascuns mai multe bogăţii în subsol, la o adâncime de aproximativ 8 metri.
Mai multe cercetări secrete, derulate de oameni de ştiinţă români în anii ’90, ar fi evidenţiat faptul că şi sub alte aşezări dacice de pe teritoriul ţării noastre s-ar ascunde „ansambluri arhitectonice” bogate în aur şi alte elemente dacice, dar şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor.
În 2001, generalul de divizie în retragere Vasile Dragomir a declarat pentru presa centrală că în zona Vârtoape, din Teleorman, pe o suprafaţă de 4 km pătraţi, au fost descoperite 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum şi incinte paralelipipedice, modificate de mâna omului, care comunicau între ele, dar şi cu platoul de deasupra prin drumuri antice.
De la aceste incinte pleacă mai multe tuneluri spre munţii din apropiere, unele prăbuşite parţial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane.
„Vreau să subliniez că în urma măsurătorilor noastre a rezultat că în zona Vârtoape şi în imediata apropiere se află vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, construcţii cu o vechime mai mare decât cele de la Sarmizegetusa”, declara la vremea respectivă generalul Vasile Dragomir.
Centrul complexului ar fi chiar oraşul subteran şi suprateran de la Vârtoape, de dimensiuni mult mai mari decât cel de la Sarmizegetusa Regia. De aceste tuneluri secrete localnicii nu ar fi străini, şi de aici legendele.
Zvonurile s-au amplificat în momentul în care în zonă şi- au făcut apariţia echipele de la BBC şi Discovery, care au scanat împrejurimile, folosindu-se de sateliţi şi de tehnologia numită LIDAR.
Deocamdată, oraşul şi tunelurile secrete sunt doar o legendă, neconfirmată de cercetările arheologice, însă oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea existenţei lor şi nici faptul că ruşii au scanat zona, în primii ani după Revoluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu