Acest preparat tradițional tătăresc este, de fapt, o plăcintă prăjită, umplută de obicei cu carne (dar și cu brânză) și se mănâncă fierbinte, alături de un pahar de bragă sau de ayran.
Aluatul nu este dospit, iar secretul pentru a obține șuberek crocant după prăjire este să întinzi foile cât mai subțiri. De asemenea, umplura de carne nu se prăjește înainte și nici nu se „leagă“ cu ou.
Iată cum prepari acasă deliciosul șuberek.
Pentru aluat:
500 g făină
1 linguriță sare
1 vârf de cuțit de zahăr
2 linguri ulei
250 ml apă fierbinte
Pentru umplutura de carne:
400 g carne tocată (vită sau amestec vită și oaie)
2 cepe medii
2-3 fire mentă
sare
piper
½ linguriță fulgi de ardei iute, opțional
Pentru umplutura de brânză:
300 g telemea veche de oi
1 ou
ulei pentru prăjit
Pentru umplutura de carne, tai mărunt cepele și menta. Amesteci carnea cu ceapa, menta, sare și piper, după gust. Dacă dorești să fie picantă, adaugi fulgi de ardei iute. Lași amestecul la frigider cât faci aluatul, ca să se întrepătrundă aromele.
Pentru aluat, pui ingredientele uscate într-un castron, adaugi uleiul și începi să torni apa. Amesteci, apoi frămânți până ce aluatul devine foarte elastic și nelipicios. Poți efectua aceste operații și cu un mixer planetar, folosind cârligul pentru aluat. Transferi aluatul într-un bol curat, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl ții la temperatura camerei 30-40 de minute.
Pentru umplutura de brânză, dai telemeaua prin răzătoarea mare și o amesteci cu oul. Împarți aluatul în 12-14 bile egale și întinzi foi rotunde, foarte subțiri, pe masa presărată cu făină.
Pui pe fiecare foaie din umplutura de carne sau de brânză, îndoi și sigilezi marginile, presând cu o furculiță. Prăjești plăcintele în ulei încins, pe ambele părți, până ce devin aurii și crocante. Le scoți pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi surplusul de grăsime și le servești fierbinți.
De-a lungul secolelor, arta culinară dobrogeană a fost influențată de bucătăria tătărească, care are la bază preparate din carne, predominând vita și oaia. La turci și tătari, consumul de carne de porc este interzis de religia musulmană. Vara, când stațiunile de la malul Mării Negre sunt asaltate de mii de turiști, cele mai căutate produse de patiserie sunt șuberekul, kobétéle, deliciosele baclavale, sarailiile ș.a. Băuturile răcoritoare tradiționale tătărești sunt braga (boza) și ayranul.
La Festivalul Șuberekului, care, din 2008, se organizează ȋn fiecare an, gospodinele de etnie tătară ȋși demonstrează ȋndemânarea ȋntr-ale bucătăriei.
Kobété este un alt produs tradițional al bucătăriei tătărești, care are compoziția formată dintr-un amestec de carne tocată de vită si de oaie. Kobétéle se ung deasupra cu ou bătut si se presară cu susan. Acestea se coc in cuptor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu