Subiect tabu. Despre ce se ferește Gabi Szabo să vorbească

În România, există sportivi de performanță care primesc rente viagere mai mari decât ar trebui conform legii.

Printre aceștia se numără și noul ministru al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, care din noua sa funcție evită să vorbească despre subiectul în cauză. Fosta atletă primeşte lunar 7.198 de lei, echivalentul a 3,225 de salarii medii brute pe economie, aceste venituri fiind scutite de plata impozitului, în condițiile în care, potrivit legislației, "renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie".

La sfârşitul anului trecut, după ce Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a făcut publice listele cu rentele, mai mulţi campioni au depus cerere de recalculare, printre aceștia numărându-se și Gabriela Szabo. Conform unor surse din MTS, Szabo a considerat că i s-a greşit în jos calculul coeficientului, care în opinia sa ar fi trebuit să fie 3,775 salarii medii brute pe economie, adică cu 1.100 de lei mai mult decît a primit în 2013, scrie GSP.

În prezent, renta a devenit un subiect tabu, legea fiind interpretabilă


În forma iniţială a legii, articolele referitoare la rentă au fost atât de clare încât nu a fost nevoie de nici un algoritm de calcul.

"Renta reprezinta echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie, iar în funcţie de nivelul performanţei, drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii după cum urmează:
- 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
- 80% pentru medalia de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
- 70% pentru medalia de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene", se arată în lege.

Din 2000 şi până astăzi, Legea Sportului a fost completată şi modificată la capitolul rentă. Prima schimbare a avut loc în 2004, când au fost cuprinşi printre beneficiari şi sportivii care au obţinut medalii de aur la CM sau CE la o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul olimpic. Următoarea modificare a intrat în vigoare în urmă cu doi ani, pe 1 ianuarie 2012. Au apărut două articole noi prin care au fost luate în calcul următoarele medalii de aur şi argint cucerite la Jocurile Olimpice şi următoarele titluri mondiale şi europene, pentru fiecare performanţă în plus acordîndu-se 50% din prima. În ciuda celor amintite, cuantumul rentei a rămas neschimbat: 1,5 salarii medii pe economie.

Cum s-ar calcula, de fapt, renta

Conform sursei citate, modelul de calcul al rentei a fost nu legea, ci un referat semnat în noiembrie 2000 de către secretarul de stat Ioan Dobrescu. Prin acel document a fost întocmit un algoritm de calcul în care au fost cumulate toate medaliile olimpice, mondiale şi europene, deşi legea nu prevedea acest lucru.

În prezent, Gabriela Szabo nu vrea să discute despre acest subiect, iar renta a devenit un subiect tabu în minister. După ce unii funcţionari au realizat erorile dintre lege şi calculul pensiei campionilor, s-a aşternut liniştea.

VEZI AICI rentele viagere pentru sportivi 2013

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel