SUBIECTE LIMBA ROMÂNĂ și BAREM BACALAUREAT 2014. Luni, 30 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a încep probele scrise de la examenul de Bacalaureat 2014. Examenul se va încheia pe data de 4 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. DC News va publica în timp util subiectele de la Limba Română, iar baremul, după orele 15,00.
SUBIECTE și BAREM LIMBA ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2014. Aproape 144.000 de absolvenţi de clasa a XII-a încep luni probele scrise de la BAC 2014. La fel ca şi în 2013, şi anul acesta, elevii vor primi două tipuri de subiecte Română - subiecte Bacalaureat 2014 Română profil Real şi Tehnologic şi Subiecte Bacalaureat 2014 Română profil Uman şi Pedagogic.
Vezi mai jos Varianta numărul 4 de la Limba română, profilul Real
Vezi mai jos Varianta numărul 4 de la Limba română, profilul Uman
La primul subiect, elevii au avut un text de Cezar Petrescu. Absolvenții au avut ca cerințe numirea unor sinonime, să explice rolul cratimei, să precizeze două motive literare din text, să menționeze tipul de perspectivă narativă, să transcrie două secvențe din text care conturează dimensiunea temporală, să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect și să ilustreze, cu două exemple, trăsăturile genului epic.
La al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să scrie un text de tip argumentativ, de 160 - 300 cuvinte, despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos. La al treilea subiect, elevii trebuie să redacteze un eseu de 600 - 900 pe baza unui text de Mihai Eminescu.
SUBIECTE și BAREM LIMBA ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2014. Proba scrisă la română pune, de obicei, cele mai multe probleme elevilor care dau bacalaureatul, aşa cum arată statisticile din ani trecuţi, potrivit cărora cele mai multe note mai mici de 5 sunt la această materie şi la matematică.
SUBIECTE și BAREM LIMBA ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2014. În ultimii 5 ani, romanul a fost cel mai des subiect întâlnit la punctul al treilea, fie că a fost vorba despre viziunea despre lume, fie de evoluţia unui personaj. Astfel, în 2009, romanul a picat la subiectul al treilea şi în prima, dar şi în a doua sesiune, dar şi în 2012, în a doua sesiune. Poezia, unul dintre subiectele de care se tem cel mai mult elevii de clasa a XII-a care susţin examenul de bacalaureat, a picat în prima sesiunea din 2012 (Mihai Eminescu), dar şi în prima sesiune din 2013 (Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga – profil real, simbolismul – profil uman). Opera dramatică a constituit subiect în prima sesiune din 2011 şi în sesiunea a doua din 2013. Nuvela a picat de două ori în ultimii 5 ani, în a doua sesiune din 2010 şi 2011. Basmul nu a picat decât o dată în ultimii 5 ani, în prima sesiune din 2010.
La proba de limba română, elevii au la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cele trei subiecte. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte.
SUBIECTE și BAREM LIMBA ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2014. Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.
Anul trecut, la sesiunea iunie - iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor. Potrivit acelorași rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 - 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.
Prima afişare a rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie (până în ora 12,00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile (între orele 12,00 - 16,00), care vor fi soluţionate în perioada 8 - 10 iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu