Ani de-a rândul a fost cel mai bun spital din România, iar în 2011 a fost desființat prin comasare de către politicienii vremii. Este vorba despre Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași.
Pe 16 iunie, un deputat clujean a făcut o interpelare ministrului Sănătății, cerând reînființarea acestei unități de elită, momentan redusă la statutul de clinică în cadrul Spitalului Sf. Spiridon. Situația este cu atât mai ciudată cu cât parlamentarii de Iași par complet dezinteresați de această ipoteză de lucru, scrie Știritelem.ro.
"Spitalul Sfântul Spiridon, conform unui ordin stupid, este din categoria patru. Până la categoria unu, i-ar mai trebui 15 specialități (...) Cine ar fi crezut că IGH ar putea fi destiințat?", a spus Răzvan Constantinescu la emisiunea "Raport de caz".
Cum a fost distrus Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași
Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie (IGH) din Iași a fost distrus prin decizia unui ministru – Attila Cseke. Unitatea spitalicească a fost desfiinţată pe 1 februarie 2011 şi apoi reînfiinţată în octombrie 2012, însă fără personalitate juridică. Medicii din cadrul Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH) au reluat demersurile la Ministerul Sănătăţii pentru ca unitatea medicală să redobândească personalitatea juridică la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Institutului Inimii de la Târgu Mureş în iunie 2013.
"Au trecut deja trei ani şi proba timpului a arătat că atât obiectivele, cât şi promisiunile care au fost asociate comasării IGH nu au fost respectate. Printre motivele vehiculate la vremea respectivă care să justifice ceea ce eu am numit, încă de atunci, o crimă sanitară, ar fi că această comasare va aduce economii la buget, lucru care nu s-a întâmplat, că va fi în beneficiul bolnavilor, simplificând circuitul acestora şi al actelor. Din punctul meu de vedere, circuitul pacienţilor este acelaşi, iar cel al documentelor este mult, mult mai complicat. A fost desfiinţată o unitate care avea cel mai mare ICM dintre toate clinicile de profil, cel mai bun indice de utilizare a paturilor, cel mai mic procent al cheltuielilor salariale din totalul bugetului", susține Răzvan Constantinescu.
Medicul afirmă că demersurile pentru revenirea la normal vor continua. "Redobândirea în iunie 2013 a statutului deţinut anterior de Institutul Inimii din Târgu Mureş ne-a readus, în mod logic, speranţa că şi nedreptatea de la Iaşi va fi reparată. Solicităm ca aceiaşi decizie să fie luată şi pentru Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi iar demersurile noastre se vor intensifica (...) Visez ca Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași să bată subiectul "Bercea Mondial", a mai subliniat medicul Constantinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci