EXCLUSIV  Actualități și recomandări privind substanțele de contrast paramagnetice în Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM)

Prof Dr.Ioana Lupescu șefa Clinicii de Radiologie Imagistică Medicală și Radiologie interventionala din cadrul Institutului Clinic Fundeni ne aduce in atenție noutăți si limitări privind substanțele de contrast paramagnetice în examinările IRM.

"La pacienții care au avut examinări seriate prin rezonanță magnetică și la care s-au folosit " à la long " substanțe de contrast paramagnetice pe baza de Gadolinium (îndeosebi cele de tip liniar), s-a ajuns la concluzia că, Gadoliniumul se poate acumula în anumite structuri ale SNC cum sunt nucleii cerebeloși și lenticulari, fără însă să se constate, cel putin până în prezent, o modificare sau anumite semne clinice legate de aceste depozite. Totuși, conform recomandărilor EMA (Asociatia Europeana de Medicina) precum și cele ale socităților profesionale (ESR), au fost retrase, in ultimul an, de pe piață anumite tipuri de substanțe de contrast paramagnetice liniare, și înlocuite cu agenți de contrast de tip macrociclic pentru care până în momentul actual nu au fost sesizate modificari semnificative de semnal in structurile anatomice de la nivelul sistemului nervos central. Ca atare și Societatea Română de Radiologie si Imagistică Medicală a dat recomandări în acest sens, apropo de utilizarea contrastului macrociclic pentru toate indicațiile nonhepatocitare (pentru patologia hepatică se folosește în continuare contrastul liniar : Acidum Gadoxeticum și respectiv Gd-BOPTA).

Ce trebuie să știe orice pacient care face IRM?

Dr. Ioana Lupescu precizează că pentru orice pacient care va face o investigație prin rezonanță magnetică și la care este necesară adiministrarea contrastului paramagnetic, sunt necesare datele de laborator aferente funcției renale.
"Pentru orice investigație prin rezonanță magnetică, ca și pentru evaluarea prin tomografie computerizată sunt necesare si obligatorii datele privind probele renale: ureea, creatinina, clearance-ul la creatinină, pentru că, un grad mic de disfuncție renală ne obligă la optimizarea respectiv la diminuarea cantității de substanța de contrast injectate iv., știut fiind ca o disfuncție renală severă poate să ducă la aparitia fibrozei sistemice nefrogenice atunci cand utilizam contrastul paramagnetic".

Vezi răspunsul complet:

Youtube video image

 Prof. Dr. Ioana Lupescu va vorbi despre ce este nou în imagistica medicală, un domeniu care interesează toți pacienții. Subiectele abordate vor fi axate pe noutăți privind substanțele de contrast paramagnetice in evaluările prin rezonanță magnetică, dozele de iradiere apropo de optimizare si evaluări CT low-dose, dialogul multidisciplinar pentru rezolvarea optimă a fiecărui caz în parte și pe rolul pe care inteligența artificială îl va avea în imagistica medicală.

Prof. Dr. Ioana Lupescu este medic primar radiodiagnostic, doctor în medicină (doctorat în cotutelă UMF Carol Davila- Univ.de Med G-B, Lyon), cu competențe în eco, CT, IRM, neuroradiologie și managementul serviciilor medicale. Principalele domenii de interes în imagistica medicală sunt reprezentate: imagistica hepato-bilio-pancreatică, reno-urinară și retroperitoneală, imagistica în transplantul de organe, imagistica prostatei, imagistica oncologică si vasculara non-invazivă.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel