Substanțețe toxice se numesc PFAS și sunt compuși chimici care nu se degradează în mediu și sunt legați de diverse boli, inclusiv cancer, boli autoimune, infertilitate și complicații ale sarcinii.
Nu ne dăm seama, dar suntem expuși în permanență la substanțe chimice, prezente în mediul din jurul nostru, care sunt extrem de nocive pentru sănătate.
Printre acestea se numără PFAS, o clasă de aproximativ 14.000 de compuși chimici utilizați încă din anii 1950 de industrie, în special de industria alimentară și de îmbrăcăminte, pentru a face mii de produse de consum rezistente la apă, pete și căldură.
Potrivit Today, un grup de cercetare de la Universitatea din Florida a descoperit prezența PFAS chiar și în hârtia igienică (inclusiv în hârtia reciclată). Mai exact, cercetătorii au descoperit aceste substanțe chimice toxice în 21 de mărci găsite în America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală și America de Sud.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au examinat 21 de mărci majore de hârtie igienică utilizate în America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală și de Sud și au găsit 6 compuși PFAS. Dintre acestea, cel mai răspândit a fost diPap 6:2 (fluorotelomer diester phosphate), un compus încă nestudiat în profunzime, dar legat de disfuncția testiculară.
”Hârtia igienică ar trebui considerată o sursă semnificativă de poluare a apei, deoarece este evacuată în toalete și intră în stațiile de epurare a apelor uzate. Odată ce ajung la aceste stații de epurare, substanțele chimice din hârtie sunt amestecate cu nămol de epurare care este în cele din urmă răspândit pe terenurile agricole ca îngrășământ sau vărsat în ape”, au spus autorii studiului.
Studiile au descoperit că PFAS sunt absorbite în mod deosebit de rapid de către organism, acumulându-se și depunându-se în plasmă, ficat și rinichi, provocând daune semnificative sănătății umane, inclusiv:
- disfuncții ale sistemului imunitar și boli tiroidiene;
- risc crescut de cancer renal sau testicular;
- dezvoltarea bolilor metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2;
- infertilitatea și tulburările de gestație, cum ar fi efectele asupra dezvoltării sau întârzierile la copii, greutate mică la naștere și pubertate accelerată;
- creșterea tensiunii arteriale la femeile însărcinate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News