În România s-au confirmat primele 13 cazuri de infectare cu subvarianta mai contagioasă a tulpinii Omicron, BA.2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a fost demarat un studiu în secțiile de ATI.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu câteva precizări, marți seară, la TVR 1, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat, în raportul privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare, că 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 au fost confirmate în România.
Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron circulă, în prezent, în paralel cu varianta Delta și cu varianta originală Omicron.
"Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom şti cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă.", a declarat Alexandru Rafila la TVR1.
Ministrul Sănătății a explicat că în România "sunt apărute 13 cazuri."
"E o tulpină care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate, care se pare că este şi mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină.", a mai spus ministrul.
Rafila nu a exclus ca noua tulpină să se extindă și în țara noastră, menționând că "atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice."
CITEȘTE ȘI: O subvariantă Omicron, mai contagioasă decât originalul. Ar putea infecta şi vaccinaţii
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 40.018 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 19.887 mai mult decât în ziua anterioară. 4.123 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 60.122 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 31.01.2022 (10:00) – 01.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 97 de decese (56 bărbați și 41 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman,Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 97 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 la categoria de vârstă 50-59 ani, 24 la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 la categoria de vârstă 70-79 ani și 34 la categoria de vârstă peste 80 ani.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
Din totalul de 97 de pacienți decedați, 75 au fost nevaccinați și 22 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 20-29 ani și peste 80 ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
Au fost raportate 2 decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna ianuarie 2022, în județele Ialomița și Mureș.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 9.981, cu 200 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 937 de persoane, cu 34 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 937 pacienți internați la ATI, 790 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 823 sunt minori, 802 fiind internați în secții, cu 59 mai puțin decât în ziua anterioară și 21 la ATI, cu unul mai mult decât în ziua anterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu