Subvenția pentru vaca de lapte pe care n-o vrea nimeni

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

O subvenție generoasă pentru vaca de lapte este prea puțin spre deloc accesată de fermieri.

În sectorul vacilor de lapte din România, criza devine tot mai stringentă pe zi ce trece. Rapoartele ne aduc în fiecare zi povestea fermierilor care se confruntă cu decizii grele: fie să renunțe la afacerile lor în acest domeniu, fie să se apropie tot mai mult de pragul abandonului. Deși există scheme de sprijin din partea Planului Național Strategic (PNS) pentru acest sector în suferință, paradoxal, una dintre acestea, care se concentrează pe îmbunătățirea condițiilor de trai ale vacilor de lapte, a rămas practic neatinsă în 2023.

Iulian Siminic, un crescător de vaci de lapte din județul Botoșani, a afirmat că peste 90% dintre colegii săi fermieri nu au beneficiat de măsura "PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte". Se pare că pentru mulți dintre acești fermieri cerințele stricte impuse pentru a primi această subvenție sunt greu de îndeplinit, astfel că au preferat să nu se implice în acest proces, chiar dacă ar fi putut primi un sprijin financiar de aproximativ 100 de euro pe cap de animal, potrivit agroinfo.ro.

Este evident că situația este urgentă și necesită intervenții imediate. Fermierii se confruntă cu presiuni din toate direcțiile: costurile crescute, cerințele administrative greoaie și fluctuațiile pieței care îi afectează direct veniturile. Fără un sprijin adecvat și fără soluții concrete, sectorul vacilor de lapte din România riscă să se prăbușească complet, cu consecințe devastatoare nu doar pentru fermieri, ci și pentru întreaga economie agricolă a țării.

Potrivit fișei măsurii din PNS, cele trei condiții care trebuiau respectate pentru acordarea subvenției sunt următoarele:

Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an

Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM/an

Îmbunătațirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM/an

Alte nemulțumiri

Pe lângă supărarea legată de această măsură pe care nu pot să o acceseze, crescătorii de vaci de lapte mai au o nemulțumire. Dacă Ministerul Agriculturii a venit anul acesta cu un sprijin de 100 euro/UVM pentru sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, nu același lucru s-a întâmplat și la vaca de lapte.

”Ce are vaca de lapte de nu s-au dat 100 de euro și pentru ea? Peste 90% dintre fermierii din România, crescători de vaci de lapte, nu au accesat bunăstarea pe vaca de lapte. Acolo sunt bani care se pierd, peste 30 de milioane de euro. S-au accesat doar 4 milioane de euro. Unde se duc acei bani?”, a precizat Iulian Siminic în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totodată, fermierul a atras atenția asupra câtorva factori care au dus la colapsul sectorului vacii de lapte din România și la diminuarea semnificativă a numărului de vaci din țara noastră.

”România, la ora actuală, importă 65% din lapte din străinătate. Subvenția pe litru de lapte se dă la fermierul din afară, iar în România nu se dă. Fermierii din afară, din excedentul de lapte, exportă către procesatorii noștri cât mai ieftin. Procesatorii noștri de lapte au ajuns să se roage de marii retaileri să pună produsul respectiv la un preț derizoriu; dacă vă uitați, ei dau foarte ieftin, iar la raft le impune un adaos comercial de cel puțin 50-60%”, a mai declarat Iulian Siminic pentru AGRO TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel