Subvenţie gigacalorie. Florin Cîţu, discuţii cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România

Florin Cîţu va discuta cu primarii de municipii despre subvenţia la gigacalorie.

Publicitate

Premierul demis Flori Cîțu va avea, luni, o discuție cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România pentru identificarea unei soluții pentru subvenția la gigacalorie, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale.

„Premierul Flori Cîțu va avea azi (luni - n.r.) o întâlnire de lucru cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pentru a analiza necesarul de finanțare din cadrul ministerului”, au precizat sursele guvernamentale.

Potrivit surselor citate, tot luni, premierul Florin Cîțu va avea o discuție cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România pentru identificarea unei soluții pentru subvenția la gigacalorie.

Virgil Popescu: Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie

Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor, a anunţat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

Reacţia ministrului vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţile de învăţământ, de cult, ONG-uri.

"Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 - martie 2022! Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă şi am reuşit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă", a scris ministrul de resort pe pagina sa de Facebook.

Preţurile plafonate, 0,37 lei KWh pentru gaze naturale şi 1 leu KWh pentru energie electrică, sunt preţurile finale care pot fi facturate de către furnizori celor care beneficiază de prevederile referitoare la plafonare, a explicat Popescu.

Pe de altă parte, de schema de compensare a facturilor electrice vor beneficia clienţii casnici. Astfel, cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie sunt 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 - martie 2022) şi echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale tot pentru întreaga perioadă.

Ministrul a subliniat, în context, că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.

Pentru IMM-uri se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei.

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

În cazul CET-urilor, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel