Parlamentul European a decis: fermierii români vor primi mai mulţi bani.
Subvențiile acordate fermierilor români din bugetul UE urmează să crească la un nivel apropiat de cele ale colegilor de breaslă din vestul și sudul Europei, potrivit unei rezoluții adoptate miercuri de Parlamentul European cu privire la asigurarea securității alimentare și a rezilienței pe termen lung a agriculturii UE.
„Victorie! Parlamentul European a votat – cu majoritate inecontestabilă – amendamentul meu, privind mărirea subvențiilor pentru fermierii din Romania si alte țări est-europene. Mulțumesc colegilor români care, prin susținerea lor, au făcut posibilă această reuşită importantă. Este a doua oară în acest an când un amendament inițiat de mine, pe acest subiect, e adoptat în PE. Stă acum doar în puterea tuturor factorilor decizionali din România de a profita de valul de sprijin pe care l-am creat, pentru a transforma acest vot într-o realitate palpabilă: bani mai mulți pentru fermierii noștri”, a anunțat eurodeputatul Carmen Avram pe pagina sa de Facebook.
„Împreună cu europarlamentarii români, în ultimele zile, am depus eforturi pentru depunerea și adoptarea unui amendament prin care solicităm Consiliului să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune, în cadrul revizuirii bugetului Uniunii 2021-2027. În acest fel, ar urma să se elimine mai repede diferențele existente între sumele primite de fermierii din statele membre, iar sumele acordate fermierilor români – din bugetul Uniunii – să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei. (…) Este evident faptul că atât subvențiile pe hectar, care sunt mai mici pentru fermierii din România, cât și efectele economice devastatoare generate de multiplele crize din ultima perioadă, precum creșterea inflației și a prețurilor la carburant, furaje și îngrășăminte și influxul necontrolat de cereale la prețuri scăzute din Ucraina, au afectat drastic competitivitatea fermierilor români pe piața internă, iar această situație trebuie corectată numaidecât!”, a scris într-o postare similară europarlamentarul Dan Motreanu .
Amendamentul, susținut de mai mulți europarlamentari români, a fost adoptat cu 333 de voturi „pentru”, 241 „împotrivă” și 41 de abțineri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News