Suc de struguri pentru iarnă, după rețeta unui chef bucătar. Rezistă până la cinci ani. Copiii îl adoră

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dacă vrei să le oferi ceva bun copiilor, la iarnă, și să eviți băuturile răcoritoare din comerț, poți pregăti câteva sticle cu suc de struguri. Va ieși absolut delicios!

Ingrediente

- struguri transformați în must prin procesul de stoarcere la teasc, atunci când se face vinul, sau zdrobiți bobițele de la struguri și strecurați sucul printr-o sită

Cum se prepară

Strânge strugurii și pregătește-i pentru a face must. Strivește strugurii pentru a obține mustul proaspăt. Strecoară mustul pentru a elimina impuritățile mari, scrie sefpaulconstantin.ro. Încălzește-l la foc mic până atinge o temperatură de 75-80 de grade Celsius. Folosește o lingură pentru a elimina spuma și bacteriile care se adună la suprafață.

Lasă mustul să se decanteze pentru o oră și jumătate. Strecoară din nou mustul, de data aceasta printr-o sită deasă și un tifon, pentru a obține un suc mai limpede. Încălzește din nou sucul la 75-80 de grade Celsius.

Pregătește sticlele prin spălare și sterilizare la cuptor la 160 de grade Celsius pentru 15 minute. Toarnă sucul în sticlele sterilizate și închide-le bine. Lasă-le acoperite cu o pătură pentru trei zile. Păstrează sticlele într-un loc răcoros și întunecat.

Sucul se poate păstra timp de 3-5 ani.

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă 

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de strugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel