În cadrul proiectului PASSPORT, a fost construit un "ficat virtual" cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi să planifice şi să realizeze operaţii, arătându-le cu un grad înalt de precizie mărimea şi locul în care se află tumorile, a anunţat, joi, Comisia Europeană.
Oameni de ştiinţă şi cercetători din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Elveţia au construit acest dispozitiv în cadrul proiectului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training), coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, derulat în perioada iunie 2008 - decembrie 2011. ”Ficatul virtual”, diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT.
Graţie acestui program, care a beneficiat de finanţări europene, chirurgii pot să vizualizeze şi să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută pe chirurgi atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentanţii Comisiei Europene.
Utilizarea "ficatului virtual va permite ameliorări în ceea ce priveşte diagnosticul şi chirurgia şi va contribui la salvarea unor vieţi", a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News