Dumitru Nancu a vorbit despre succesele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii în ultimii 21 de ani.
Publicitate
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM. S.A. – IFN), a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre programele FNGCIMM care au ridicat prestigiul instituției la nivel european și care au susținut mediul de afaceri din România.
„Cele două scheme care au revigorat mediul de afaceri din România sunt IMM Invest, schema de garantare pe cadrul temporar Covid-19, care s-a derulat de la 18 martie până în 30 iunie 2022, și IMM Invest Plus, programul care se desfășoară până la sfârșitul anului. Prin acest program, din cele 17 scheme aprobate la nivelul Comisiei Europene, România o are pe cea mai bugetată, 4,2 miliarde de euro atât plafon de garantare, cât și ajutor de stat.
În momentul în care ești în board și ai o poziție comună cu toate statele membre, se negociază mult mai ușor și cu Comisia Europeană, și cu factorii decidenți. În cei 3 ani de IMM Invest am reușit să facem și impactul fiscal, cifrele arată foarte impresionant și de aceea și colegii noștri din AECM au fost impresionați de modul în care a fost implementat acest program și a fost dat exemplu de bune practici. Numai România are, de exemplu, garanție de stat 90%. Restul statelor merg cu garanție de 80%. Acest lucru a făcut ca și IMM-urile să fie bancabilizate. Noi am pornit IMM Invest de la 1/7 IMM-uri bancabile și am ajuns în prezent la 1/2 IMM-uri bancabile“, a spus Dumitru Nancu.
Directorul FNGCIMM a prezentat și momentele cheie are istoriei Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și planul pentru accesarea „Planului Juncker” în vara acestui an.
„Cele mai importante evenimente sunt înființarea, când capitalul social a fost de 5 milioane de lei, singurul ajutor de la stat. Pe parcurs, până în prezent, fondul s-a autocapitalizat. Acum am ajuns la un capital de aproape 1,945 de milioane de lei. A urmat momentul 2004, când am devenit membri ai AECM-ului, iar al treilea moment este anul 2007, când am intrat sub supravegherea BNR, poate cel mai important lucru.
Ultimul moment este legat de programul IMM Invest, cel mai mare parteneriat public-privat, datorită căruia Fondul Național de Garantare, implicit România, deține cea mai înaltă poziție la o asociație a instituțiilor financiare. Este vorba de funcția de vicepreședinte.
Sunt patru piloni care au macat activitatea Fondului Național de Garantare și sperăm ca anul acesta, până la sfârșitul lunii iulie, să semnăm acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pe InvestEU. Ar fi, practic, cel mai înalt obiectiv pe care ni l-am propus și nu credeam vreodată că o instituție financiară din România poate accesa cel mai mare plan de investiții al Uniunii Europene, „Planul Juncker”, InvestEU. Suntem foarte avansați, raportul de auditare a fost transmis Comisiei Europene, iar colegii mei împreună cu cei de la Comisia Europeană clarifică ultimele lucruri astfel încât la sfârșitul lunii iulie să-l avem semnat“, a conchis Dumitru Nancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu