Macron şi Le Pen se confruntă în turul doi al prezidenţialelor din Franţa pe 24 aprilie. Nici preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron şi nici candidata populistă de dreapta Marine Le Pen nu au întrunit în primul tur al alegerilor prezidenţiale majoritatea absolută. Cursa pentru Palatul Élysée continuă.
Publicitate
Influenta politiciană franceză de stânga Segolene Royal a declarat că inabilitatea forţelor de stânga fracturate din Franţa de a se uni în spatele unui candidat a fost de vină pentru succesul liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, informează Agenţia de Presă Germană DPA, citată de Agerpres. Câţiva candidaţi de pe eşichierul politic de stânga au candidat, se pare, pentru a-şi alimenta egoul, în pofida ratingurilor slabe din sondaje şi au încheiat cursa cu rezultate sub 5% în urma votului de duminică, a spus Royal luni la BFMTV. "Dacă ei s-ar fi retras din cursă, l-am fi avut pe Jean-Luc Melenchon în al doilea tur, iar Franţa s-ar fi bucurat de o dezbatere reală, fundamentală, de o alegere reală între valori şi strategii", a afirmat ea.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Franţei, Melenchon, veteran al stângii franceze, s-a clasat cu doar 1,5% în urma lui Le Pen după ce au fost numărate aproape toate voturile, pierzând la limită un loc în turul doi al alegerilor, care se va desfăşura la 24 aprilie. Emmanuel Macron, actualul preşedinte centrist al Franţei şi Marine Le Pen s-au clasat pe primele două locuri dintre cei 12 candidaţi în urma primului tur, cu peste 27%, respectiv circa 23%. Liderul extremei stângi franceze, Jean-Luc Melenchon, s-a clasat pe locul trei, cu circa 22% din voturi. În timpul alegerilor prezidenţiale din 2007, Royal a fost candidata socialiştilor în faţa conservatorului Nicolas Sarkozy, care în final a devenit preşedinte al Franţei. Segolene Royal este fosta parteneră de viaţă a lui Francois Hollande, care a fost preşedinte din 2012 până în 2017. Royal este în continuare foarte cunoscută şi o prezenţă mediatică în Franţa.
Potrivit unui sondaj al institutului demoscopic IPSOS, efectuat sâmbătă, puterea de cumpărare a reprezentat principala temă electorală pentru 58 la sută dintre francezi. Le Pen le-a promis oamenilor că va reduce substanţial TVA-ul pentru benzină. Spre finele campaniei electorale, Macron s-a concentrat şi el asupra subiectului şi a promis, la rândul său, măsuri în avantajul consumatorilor confruntaţi cu preţurile ridicate la energie electrică şi benzină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu